Forhenget (Innbundet)

Essay i syv deler

Forfatter:

Kjell Olaf Jensen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2007
Antall sider: 180
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Le rideau
Oversatt av: Jensen, Kjell Olaf
ISBN/EAN: 9788202257217
Kategori: Romaner
Omtale Forhenget

I Forhenget fortsetter Milan Kundera sine refleksjoner om romankunsten, og videreutvikler dermed tanker som ble påbegynt i de to tidligere verkene Romankunsten og Forrådte testamenter. Han tar leseren med fra høydepunkt til høydepunkt i litteraturhistorien og viser hvordan det ene verket står i dialog med det andre på tvers av landegrensene.

For romanens historie kjenner ikke nasjonale grenser, verkene hever seg i stedet over dem ved å avsløre ukjente sider ved menneskenes liv – sider som verken sosiologien, psykologien, politologien eller filosofien er i stand til å avdekke.

"Et magisk forheng som var vevet av legender, var hengt opp foran verden. Cervantes sendte don Quijote ut på reise og rev forhenget i stykker. Verden åpnet seg foran den vandrende ridderen, i all sin prosas komiske nakenhet." Et forheng, skapt av konvensjoner, fordommer og forutintatte holdninger, henger alltid mellom mennesket og verden. Ved å rive forhenget i stykker banet Cervantes vei for romankunsten, uten hvilken Europa ikke ville vært det samme.

"Fine iakttakelser og underfundige refleksjoner om historie, musikk, politikk, erotikk, barokkstil, kitsch, vulgaritet og provinsialismens terror"
Hans Hertel, Politiken

"Milan Kundera er bedre enn noensinne (…) Nesten hver side i boken byr på en slående innsikt"
Nils Gunder Hansen, Berlingske Tidende

Milan Kundera (f. 1929) begynte å skrive i hjemlandet Tsjekkoslovakia, men emigrerte til Frankrike i 1975. Han skriver i dag sine bøker på fransk. Milan Kundera regnes som en av Europas viktigste nålevende forfattere, og har vunnet en rekke priser.

Milan Kundera på norsk:

Livet er et annet sted, Gyldendal 1975
Avskjedsvalsen, Gyldendal 1978
Tamina (Senere utg. under tittelen Latterens og glemselens bok), Gyldendal 1980
En spøk, Cappelen 1981
Latterlige kjærlighetshistorier, Cappelen 1984
Tilværelsens uutholdelige letthet, Cappelen 1984
Romankunsten, Cappelen 1987
Udødeligheten, Cappelen 1990
Forrådte testamenter, Cappelen 1994
Langsomheten, Cappelen 1996
Identitet, Cappelen 1998
Uvitenheten, Cappelen 2003
Forhenget, Cappelen 2007

Til toppen

Andre utgaver

Forhenget
Bokmål Heftet 2017
Om forfatter

Milan Kundera er født i 1929 og begynte å skrive i hjemlandet Tsjekkoslovakia, men emigrerte til Frankrike i 1975. Bøkene hans er oversatt til en lang rekke språk, og flere av dem har oppnådd status som moderne klassikere. Milan Kundera er regnet som en av Europas viktigste nålevende forfattere og har mottatt en rekke priser. Tilværelsens uutholdelige letthet, som kom på norsk første gang i 1984, er den mest kjente av alle hans bøker. Boken er filmatisert og har blitt en av filmens klassikere, med Juliette Binoche i hovedrollen.