Før festen (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Vor dem Fest
ISBN/EAN: 9788202451875
Kategori: Romaner
Omtale Før festen

Det er natten før den årlige festen i Fürstenfelde, på sommerens siste dag. Landsbyen sover ennå. Bortsett fra fergemannen, som er død. Og Fru Kranz, den 89-årige kunstneren som vasser ut i innsjøen for å male landsbyen slik den ser ut om natten. Klokkeren og lærlingen hans gjør sine siste forberedelser, men det er ett problem: Klokkene er borte. Og den pensjonerte obersten Herr Schramm greier ikke bestemme seg for om han skal kjøpe sigaretter eller bruke en kule på seg selv.

Alle er ute på oppdrag som må avsluttes før natten er omme og festen kan begynne.

Saša Stanišic’ prisvinnende andrebok Før festen er en sprudlende kollektivroman om skakke, besatte og trassig-resignerte mennesker i Europas utkant. I en bok breddfull av språklig originalitet og overskudd beviser Stanišic igjen hvorfor han blir regnet som en av tysk og europeisk litteraturs viktigste unge forfattere. For romanen ble Stanišic tildelt Leipzig-bokmessens pris, en av de to viktigste litterære utmerkelsene i Tyskland.

«Stanišic har funnet opp en landsby av språk, et kaleidoskop, et kosmos av flerstemmighet, klangfarger og sjargonger, en verden i et nøtteskall, magisk bundet sammen av en kollektiv forteller fra stedet, en forteller som er underfundig, listig, klok …» Fra juryuttalelsen

«Verdenslitteratur.» Frankfurter Allgemeine Zeitung

Til toppen

Andre utgaver

Før festen
Bokmål Ebok 2015
Anmeldelser Før festen

Overdådig fortelling

"Det er fornøyelig lesning, i en overdådig fortelling med stort persongalleri.(...) Og enda er det flere i dette oppkommet av en roman. De lever like så enkle som kaotiske liv, mens forfatteren selv turnerer dem og alle tildragelser på virtuost vis (...)
 
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

Overskudd i hver eneste setning

"Alt lever og alt får liv og stemme i denne dypt originale kollektivromanen, fra karpen i innsjøen til revetispa som begir seg ut på tjuvferd til hønsehuset. Aller mest lever språket, som vrir seg unna alle klisjeer, aldri er likegyldig og ofte er fylt av humor.(...) Stanišić ble hedret med Leipzig-bokmessens pris for romanen. Nordang fortjener en pris for oversettelsen."Erika Fatland, Aftenposten
«Verdenslitteratur.»Frankfurter Allgemeine Zeitung

Til toppen

Om forfatter

Saša Stanišic er født i 1978 i Višegrad i Bosnia-Herzegovina. Etter at byen ble okkupert av de militære i 1992 flyktet han sammen med sin bosniske mor og serbiske far, til Heidelberg i Tyskland. Stanišic har mottatt flere stipender og priser for sin første roman Slik soldaten reparerer grammofonen som ble oversatt til 32 språk. Hans nye bok, Før festen har fått en av Tysklands viktigste litterære utmerkelser, Preis der Leipziger Buchmesse.