Folket (Innbundet)

Serie: Haakon & Maud 2

Forfatter:

Folket er den store fortellingen om 1905, om vårt kongehus og om oss.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2004
Antall sider: 564
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie: Haakon & Maud
Serienummer: 2
ISBN/EAN: 9788202225261
Kategori: Biografier
Omtale Folket

Folket danner det dramatiske høydepunkt i historien om det moderne Norges første kongepar.

Det andre selvstendige bindet om kong Haakon og dronning Maud begynner i 1896 da det nygifte paret må forlate sitt drømmeslott Appleton i England og flytte inn som leietagere i København. En bitter familiestrid ender ni år senere med at de holder inntog på et ubebodd slott i et kongerike hvor de hverken har familie, slekt eller venner. Bare et folk som jubler dem imøte.

Leseren trekkes inn i en beretning der menneskelige utviklingslinjer veves sammen med kampen om ideologisk og militært verdensherredømme, der monarker av Guds nåde slåss på vikende front mot folkenes krav om demokrati. Sommeren 1905 blir en ung familiefar tilbudt rollen som redningsmann for en liten nasjon på randen av krig.

Tor Bomann-Larsen lar ingen sten ligge urørt. Han har gjennomsøkt kongelige arkiver fra Windsor til Moskva, fra Stockholm til København, fra Hannover til Oslo. Hver eneste hendelse er belagt med nye kilder og nye fortolkninger. Her får vi vite, ikke bare hvorfor Norge valgte prins Carl og prinsesse Maud, men hvorfor de valgte Norge – for seg selv og for sitt eneste barn.

Folket er boken om 1905, om vårt kongehus og om oss.

Tor Bomann-Larsen ble tildelt Brageprisen 2004 for boken Folket.

Til toppen

Et mesterstykke
VG

Andre utgaver

Folket
Bokmål Heftet 2006
Folket
Bokmål Ebok 2014
Folket
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017

Flere bøker av Tor Bomann-Larsen:

Anmeldelser Folket

«Et mesterstykke"...."Det som hever denne boken opp mot biografiens stjernehimmel, er at forfatteren makter å ivareta denne samme kvaliteten side etter side, kapittel etter kapittel - helt til mål.»

 
Hans-Christian Vadseth, VG

«Sjelden har en konge blitt styrtet så forsiktig og forbeholdent som i Tor Bomann-Larsens Folket

Ane Farsethås, Dagens Næringsliv

«Han ferdes med smidighet fra det ene hoff til det annet. Bildene knyttes elegant sammen til en beretning hvor både europeisk og nasjonal norsk historie i begynnelsen av 1900-tallet inngår.»

Gunnhild Ramm Reistad, Drammens Tidende

«For Bomann-Larsen har ikke bare gode evner som forsker, han har også et formidlingstalent og er en ordkunstner av de sjeldne. Og den journalistiske punchlinen er heller aldri langt unna. Mange biografier blir stående i bokhyllen etter første gangs lesning. Det vil neppe skje med Bomann-Larsens bøker om Haakon og Maud. I alle fall ikke for de av leserne som har glede av snedige formuleringer og billedskapende tekster.»

Jørgen Haavardsholm, Dagsavisen

«Spennende, virtuost og forførende godt om dramaet rundt Norge og vårt første moderne kongepar»

Arnhild Skre, Aftenposten

«Styrken i Tor Bomann-Larsens bok er foreningen av et gigantisk kildearbeid med en fortellerevne som skaper nærhet til menneskene.»

John O. Egeland, Dagbladet

Til toppen

Om forfatter

Tor Bomann-Larsen (f. 1951) er en av Norges skarpeste og viktigste samtidsforfattere. Han har utgitt bildebøker, tegneserier, essays, politisk satire og en historisk roman.

Størst anerkjennelse har han høstet for sine biografier, ikke minst det monumentale verket om kong Haakon VII og hans tid. Åttende og siste bind av verket om Haakon & Maud og deres samtid, ble lansert høsten 2019 til strålende anmeldelser. Bomann-Larsen har mottatt Brageprisen og en rekke andre utmerkelser.

Bøker i serien