Fire dager i Berlin (Innbundet)

Serie:  327

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 200
Forlag: Flamme Forlag
Språk: Bokmål
Serie:
Serienummer: 327
ISBN/EAN: 9788282882477
Kategori: Romaner
Omtale Fire dager i Berlin

En februardag i 2017 reiser den 31-årige forfatteren Audun tilbake til Berlin for å besøke den 30-årige programmereren Martin, som han delte leilighet med for sju år siden. Martin tjener godt og flytter snart sammen med kjæresten, men opplever et stadig sterkere ubehag ved å leve i et klassesamfunn, i et av verdens frieste land, som «gir for lite rom for noe annet enn lønnsarbeid». Denne konflikten fører de tidligere romkameratene inn i en lavmælt unntakstilstand, en vinglete samtale, full av innfall og utfall, om livet under og bortenfor kapitalismen.

Til toppen

Andre utgaver

Fire dager i Berlin
Bokmål Ebok 2017
Anmeldelser Fire dager i Berlin

"Som i flere Mortensen-utgivelser er digitaliseringen et avgjørende tema. Samtalen er gjengitt i ren spørsmål-svar-form: A og M snakker annenhver gang, og replikkene deres er jevnt over ganske korte. Boken ligner, med sine latter- og pauseangivelser, et teaterstykke. (…) Boken kan betraktes både som et generasjonsbilde og som et langt portrettintervju med et helt ukjent menneske – M. (…) Noen ganger tenker jeg at Mortensen bedriver kjærlig satire over vår tids privilegerte Berlin-flyktninger, som lider av forpliktelsesvegring og sender barna sine på yoga-leir. Andre ganger lar jeg meg overbevise om at det praten handler om, er det han faktisk vil drøfte: familieforhold, kapitalisme, muligheten for motstand og veien til lykke for unge, velfungerende mennesker i Europa i 2017. (…) På Mortensen-typisk vis er leserkontrakten tilsiktet uklar. Men ved i alle fall tilsynelatende å la skjønnlitteratur være et samarbeidsprosjekt, en kollektiv frembringelse, og ved å påstå at den er snakket frem, går forfatteren i rette med romantiske kunstnermyter. I tråd med vår tids lingo omtaler den skrivende hovedpersonen seg som en innholdsprodusent."

Kåre Bulie, Klassekampen

"Alle nye bøker av Mortensen – og han publiserer årlig – har en utpreget litterær følsomhet. Ofte er de skrudd sammen på måter som får leseren til å gruble over hva som egentlig skjer. (…) Høstens utgivelse, Fire dager i Berlin, er i hovedsak et langt intervju Audun Mortensen (kalt A) gjør med den tyske vennen Martin (kalt M). Det kan være et ekte intervju eller en samling sitater fra diverse bøker og artikler. Eller en blanding av begge deler. Den særdeles velformulerte vennen kan også være en kloning. (…) Fire dager i Berlin er på sitt beste sammenlignbar med konversasjonsfilmen Min middag med Andre (Louis Malle). Du blir vitne til en morsom og tankevekkende samtale mellom venner som tilsynelatende ikke tar deg i betraktning."

Ingunn Økland, Aftenposten

Til toppen

Om forfatter

Audun Mortensen (f. 1985) er forfatter og kunstner. Hans debutbok Alle forteller meg hvor bra jeg er i tilfelle jeg blir det ble i 2009 kåret til «Årets beste diktdebut» av Aftenposten. Han har siden gitt ut en rekke diktbøker, to romaner og den kritikerroste prosasamlingen Dyr jeg har møtt.

Bøker i serien