Filosofi og etikk i barnehagen (Heftet)

Forfatter:

og

Legg i ønskeliste

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 176
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202406295
Kategori: Barnehagelærerutdanning og Fagbøker
Fag: Samfunn, religion, livssyn og etikk
Nivå: Akademisk
Omtale Filosofi og etikk i barnehagen

Filosofi og etikk i barnehagen er skrevet for den nye barnehagelærerutdanningen som starter opp høsten 2013. Den tar opp fagstoff som gjelder filosofi og etikk innenfor kunnskapsområdet Samfunn, religion, livssyn og etikk.

Boka handler om å hjelpe barna til å dele og utforske tanker i et samtalefellesskap. Filosofisk samtale er en praksis som er forankret i humanistisk arv og tradisjon og som både forutsetter og styrker barns medvirkning og refleksjon. Gjennom den filosofiske samtalen lærer barn og voksne blant annet å se verdien av kritiske spørsmål, en anerkjennelse som ligger i kjernen av et filosofisk sinnelag. Boka gir en grundig presentasjon av den filosofiske samtalen.

Filosofi og etikk i barnehagen åpner med en oversikt over hva noen av historiens store filosofer har tenkt om verden og mennesket, om barndom og pedagogikk. Boka gir også en redegjørelse for etisk teori og nærhetsetikk, og et eget kapittel er viet filosofiske temaer og kjernebegreper som sannhet, skjønnhet og rettferdighet. Gjennom hele boka er det lagt vekt på å vise hvordan teorien kan være relevant for den som skal arbeide i en barnehage, blant annet ved illustrerende eksempler fra barnehagehverdagen.

Målgruppen for boka er barnehagelærerstudenter, barnehagelærere og andre som arbeider i barnehagen. I tillegg vil den være aktuell for alle med interesse for barn og filosofi.

Til toppen

Anmeldelser av Filosofi og etikk i barnehagen
«Har vi etablert en samværspraksis i barnehagen hvor den filosofiske utforskningen mellom barn og voksen ikke har noen plass? spør forfatterne av Filosofi og etikk i barnehagen, en bok Første stegs anmelder går varmt inn for.»Tore Frost, Første steg 3/2013

Til toppen

Om forfatter
Øyvind Olsholt er magister i filosofi fra Universitetet i Oslo. Han var blant de første i Norge til å arbeide profesjonelt med filosofi for barn. Sammen med Ariane B. Schjelderup etablerte Olsholt selskapet Barne- og ungdomsfilosofene (www.buf.no) og har siden opprettelsen i 2000 vært tilknyttet barnehager, skoler og andre institusjoner på prosjektbasis, i tillegg til en omfattende kursvirksomhet. Olsholt og Schjelderup har skrevet flere bøker, alene og sammen med andre, blant annet Filosofi i skolen (1999), Filosofi – Sokrates, Platon og Aristoteles (2001) og Filosofiske samtaler i barnehagen – å ta barns tenkning på alvor (2008).
Ariane B. Schjelderup er magister i filosofi fra Universitetet i Oslo. Hun var blant de første i Norge til å arbeide profesjonelt med filosofi for barn. Sammen med Øyvind Olsholt etablerte Schjelderup selskapet Barne- og ungdomsfilosofene (www.buf.no) og har siden opprettelsen i 2000 vært tilknyttet barnehager, skoler og andre institusjoner på prosjektbasis, i tillegg til en omfattende kursvirksomhet. Schjelderup og Olsholt har skrevet flere bøker, alene og sammen med andre, blant annet Filosofi i skolen (1999), Filosofi – Sokrates, Platon og Aristoteles (2001) og Filosofiske samtaler i barnehagen – å ta barns tenkning på alvor (2008).