Farvel til alt dét (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 512
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202478919
Kategori: Romaner
Omtale Farvel til alt dét

I Sondre Midthun et intenst og tidvis komisk indre univers. Men romanen viser også hvor galt det kan gå når ensomheten blir altoverskyggende, og fantasien får gli over i virkeligheten.

Fortelleren i Farvel til alt dét lever et godt liv. Han har en kjærlig samboer, jobber som journalist i Dagbladet og har fremtiden foran seg. Men når han en dag finner kjæresten sammen med en annen, spinner livet helt ut av kontroll. I raseri og desperasjon søker han tilflukt på hjemstedet i Nord-Norge. Kontakten med familie og gamle kjente gjenopprettes, samtidig som han gradvis innhentes av fortiden. Tør han fortelle omgivelsene om hemmelighetene han bærer på? Og klarer han – eller vil han – forsone seg med kjæresten?

Sondre Midthun viste seg som en av våre mest lovende, unge forfattere med den kritikerroste debutromanen Kom aldri nærmere (2011). Farvel til alt dét er oppfølgeren, hvor den voksne hovedpersonen står ansikt til ansikt med barndomsminnene, bygda, og ikke minst seg selv.

Til toppen

"Sondre Midthuns nye roman er en ambisiøs og tankevekkende fortelling om løgn og forstillelse"
Arne Hugo Stølan, VG

Andre utgaver

Farvel til alt dét
Bokmål Ebok 2017
Farvel til alt dét
Bokmål Heftet 2018

Flere bøker av Sondre Midthun:

Anmeldelser Farvel til alt dét

" Sammen danner brikkene et bilde av en skadet mann som manipulerer, spionerer og lyver. Midthun turner det hele med ro og oversikt, og romanen går fra festlig satire - særlig Dagblad-folk får unngjelde - til det uhyggelige (...) Boka har klare fellestrekk med andre romaner om farsredsel, som Tore Renbergs «Kompani Orheim» og Karl Ove Knausgårds «Min Kamp». Alle de tre romanen er rystende beretninger om å vokse opp med en uberegnelig far. Hovedperson Kjølstad minner særlig om Knausgårds «Karl Ove»: Den ekstreme selvbevisstheten, det intense blikket som alltid kontrollerer hvordan andre reagerer på ham, følelsen av skam og veikhet. Men Midthun trekker det lenger. Kjølstad er som en trykkoker. Det gløder bak pannebrasken hans, og paranoia, maktsyke og irritasjon over omgivelsene - «et kavaleri av bedrevitere» - glir over i vrangforestillinger. Portrettet er overbevisende. Midthun gjør Kjølstad troverdig, både sårbar og lumsk. Det er interessant og pinefull lesning: Kjølstads liv blir et uhyrlig ekkokammer, der alt bekrefter hans forstyrrede ideer.Midthun skaper scener og dialoger som pendler fra det vittige til groteske. Infamiteten han lar Kjølstad betrakte verden med gjør første halvdel av romanen morsom. Siden blir det mørkere(...) Med « Farvel til alt dét» viser Midthun seg - igjen - som en skarpsynt portrettør av menneskelige mekanismer, av lyter, arr og redsler."

 
MAYA TROBERG DJUVE, Dagbladet

«Meisterleg om kor utruleg fjerne vi kan vere i dei næraste relasjonane. [...] Farvel til alt dét er ikkje halden like stram som forgjengaren, men er ikkje utflytande av den grunn. Forfattaren gir oss inngåande og meisterlege skildringar av nære relasjonar - mellom sambuarar, familie, vener, kollegaer og framande - og av analysane av møta eller sambanda, heilt ferske frå topplokket til hovudpersonen. Skildringane kan vere treffande, pinlege, sympatiske eller utmattande, alt etter tur, men kanskje først og fremst avslørande.»

Ingvild Bræin, Dag og tid

"Den blir en påminnelse om viktigheten av ærlighet når vi vil rydde opp i våre liv(...) Med fin psykologisk troverdighet viser forfatteren hvor innsnevrende livet kan bli når løgn avler løgn, og hvor vanskelig det kan være å komme ut av gamle, skjebnesvangre spor."

Arne Hugo Stølan, VG

"(...) et intenst og troverdig psykologisk portrett av den unge mannens ferd mot avgrunnen, med en særlig snert i de ofte klamme dialogene og pinlige hverdagskonfliktene."

Sigmund Jensen, Stavanger Afteblad

"Midthun makter på en utmerket måte å skildre det sorte hullet i Kjølstad som river ham i to. Portrettet av en ung manns krise er sannferdig, den oppleves verdifull. Midthun skriver med et stort fortelleroverskudd, og han makter også å skildre den tragiske hovedpersonen med humor. "

Eskil Skjeldal, Vårt Land

"Bokas mest omfangsrike del er fortellingen om kjærligheten i Kjølstads liv, Karin [...] Den sosialt oppmerksomme prosaen hans, blandingen av tragikk og komikk, de språklig elegante refleksjonene, skinner sterkest i Karin-delen. [...] Romanens avgjørende kvalitet ligger i hvordan den klarer å formidle en gnist av livsmening, viljen hos hovedpersonen til å bryte gjennom med kjærlighet og forsoning i et liv som både er overfladisk og fylt av skuffelser."

Sindre Andersen, Klassekampen

Til toppen

Om forfatter
Sondre Midthun er født i 1986 og bor i Oslo. Han debuterte i 2011 med romanen Kom aldri nærmere. Farvel til alt dét er hans andre bok.