Familien din (Innbundet)

Serie:  309

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 184
Forlag: Flamme Forlag
Språk: Bokmål
Serie:
Serienummer: 309
ISBN/EAN: 9788282881838
Kategori: Noveller
Omtale Familien din

Familien er den ene tingen som absolutt ingen kan velge seg på forhånd. En forelder kan kanskje velge hvilket barn det vil føde, men barnet har ingenting det skulle sagt. Det kan heller ikke bli til uten. Man kunne sagt at de aller fleste av Guds funksjoner i Bibelen, blir, på jorda, på landjorda, utført av familien. Det er den vi ber til, som regel. Det er den vi elsker og beskytter, eller hater og forlater. I Familien din skriver Nora Eide seg gjennom bredden i dette emosjonelle spekteret, fra savn til emosjonell tretthet, fra overvekt til likegyldighet. Slik tannlegen pirker i tennene på jakt etter råte, pirker Eide i vante og uvante familierelasjoner for å finne de faktiske bindingene mellom oss.

Novellene, historiene og tekstpunktene som utgjør Eides debutbok, forteller oss at vi kan ikke ta hensyn til alt og alle hele tiden. Det går bare ikke. Og med den første overseelsen, den første lille revnen i tøystoffet, blir ingenting det samme igjen. Som det heter om så mye. Et sted skriver hun: «Det er stille, søsknene hans sitter lent mot skuldrene hans på hver side. Sover med åpne munner og løftede øyebryn. De ser like overrasket ut begge to, som om de virvler gjennom den samme drømmen,» og det er fra den tenkte kollektive identiteten (den samme drømmen) mye av gnisset i familiekonstruksjonen ligger. Hvem vil hva og hvem får lov til hva. Familien kan hjelpe eller ikke hjelpe. Forhindre. Familien kan ofre eller ikke ofre. Familien kan lære deg å være en du til syvende og sist ikke ønsker å være. Og hva gjør man med det?

Til toppen

Andre utgaver

Familien din
Bokmål Ebok 2017
Familien din
Bokmål Heftet 2019

Flere bøker av Nora Kristina Eide:

Anmeldelser Familien din

"Mens fortellingene veksler i stil og lengde bindes sammen av forfatterens klinisk presise evne til å beskrive norsk hverdagslighet. (...) Resultatet er nesten hyperrealistisk, selv om situasjonene som skildres ofte er på grensen til det troverdige. Familien din er en uvanlig helstøpt bokutgivelse. Den gir en presis skildring av våre forestillinger om blod og vann, og hver gang man ler, gjør det alltid bittelitt vondt."

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

"Debutant Nora Eide er akkurat så nådelaus som ein god prosaist må vere. (…) Mange er einsame i samfunnet vårt, og ein kan lure på om det er skuggesida av velstanden. Eide lukkast med å seie noko vesentleg om familiens rolle i dette, og ho gjer det med idérikdom, pasjon og presisjon."

Merete Røsvik Granlund, Dag og Tid

"De fleste tekstene er lagt i en poetisk tone, som verken føles påklistret eller overdreven (…) bokens blanding av poetisk språk, troverdig dialog, og viljen til å utforske relasjoner litt utenom det vanlige er absolutt nok til å holde på oppmerksomheten min."

Maiken H. Bolset, Littkritikk.no

Til toppen

Om forfatter

Nora Eide (f.1987) er født i Trondheim og bor i Oslo. Hun debuterte i 2017 med novellesamlingen Familien din.

Bøker i serien