Vetter og skrømt i norsk folketro

Ørnulf Hodne, 2012, Innbundet, Bokmål
131,–
Tittelen finnes ikke lenger i sortimentet.

Omtale

Denne boka handler om overnaturlige vesener av mange slag i norsk folketro. Vettene, som er en fellesbetegnelse på mange av disse vesenene, holdt seg gjerne i nærheten av menneskene, og var dels fiendtlige, dels vennligsinnete. Dette utvalget er konsentrert om de viktigste – den mest livskraftige og best dokumenterte tradisjonen. Her får du møte både kjente og ukjente vesener fra folketroen. Troll, huldrefolk og draugen er velkjente vesener fra eventyr og sagn, mens deildegasten, dradokke, trollkatt, basilisk, krake, utburd, lyktemenn, varulv, nøkk, marmæl, lindorm ikke er fullt så kjente. Derfor er dette spennende lesning for alle som er nysgjerrige på at det mystiske og skremmende våre forfedre trodde på.

MENNESKET OG MAKTENE
Grunnleggende eiendommelig for dette “livssynet” var et gjennom-spiritualisert univers befolket av gode og onde makter. Disse måtte mennesket forholde seg til på forskjellige måter for å klare seg best mulig i livet, og unngå deres straff og hevn.

Mange møter med de overnaturlige på land og sjø kan forklares som folketrobaserte tolkningerav naturlige fenomen, og må ikke nødvendigvis være uttrykk for sykelige eller hallusinatoriske tilstander hos observatøren, slik det var vanlig å oppfatte det tidligere.

Ørnulf Hodne er folklorist og har forsket på og formidlet norsk kulturhistorie i en mannsalder. Han har skrevet mer enn 20 bøker om norske folketradisjoner innenfor mange områder.