Vår ære og vår mat (Heftet)

Forfatter:

, og

Legg i ønskeliste

Forfatter: , og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 176
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202363628
Kategori: Kokebøker
Omtale: Vår ære og vår mat
I Vår ære og vår mat blir vi med leseren inn på kjøkkenet til forfatterne Gert Nygårdshaug og Torgrim Eggen. Her forteller de hva de gjør når de lager mat og hvorfor. De røper smakfulle hemmeligheter, og vi får vite hva slags mat som må til når litteratur skrives. Her er full pakke: fra Torgrims amerikanske frokost, gjennom lunsjmåltider,småretter, supper, forretter, hovedretter og desserter til Gerts gedigne ostefat.

Det vil videre bli et gjensyn med Gerts og Torgrims romanfigurer (som er mer enn gjennomsnittlig opptatt av god mat) med et lite utvalg fra den skjønnlitterære backlisten.I tillegg til hjemlige favoritter fra Nygårdshaugs Tynset og Eggens Elg i solnedgang, får vi innblikk i matens betydning i den litterære research og blir med til Lisboas bakgater, Egypts pyramider, franske restauranter, New Yorks Harlem, mexicanske cantinaer, sveitsiske alper, spanske tyrefekterarenaer og Berlins matmarkeder.

Helene Uri dukker opp i en viktig gjesterolle der hun styrer en samtale med herrene Eggen og Nygårdshaug om forholdet mellom mat og litteratur. Med andre ord: en matbok som gir leseglede.

Til toppen

Flere bøker av Torgrim Eggen, Gert Nygårdshaug og Helene Uri:

Om forfatter
Torgrim Eggen er født 29. oktober, 1958 i Oslo. Han har studert musikk og spilt bass i bandet «The Cut» på 80-tallet. Han har vært journalist i Dagbladet, senere redaktør i Beat og Natt&Dag, og skriver nå anmeldelser for DN og Klassekampen. I 1992 debuterte han med romanen Gjeld. Han høstet mange gode kritikker for den politiske satiren Trynefaktoren (2003). I romanen Hermanas (2006) har han lagt handlingen til Cuba på slutten av 70-tallet. I Manhattan (2007) skriver han engasjert og kunnskapsrikt om New York noe han også gjør i det kritikerroste byportrettet Berlin (2013). Torgrim Eggens siste roman Jern kom ut i 2010. Det er en skarp, rik og fabulerende endetidsroman.

Gert Nygårdshaug er født i 1946 på Tynset og bor i Lier. Han debuterte som 20-åring med diktsamlingen Impulser, og har siden debuten utgitt om lag 30 bøker i ulike sjangere; lyrikk, romaner, barnebøker, noveller, kriminalbøker og eventyr.

Forfatteren har blant annet gitt ut Dverghesten, Nullpluss og Søthjerte – en romantriologi i et erkjennelsesteoretisk tekstlandskap. I Bastionen, Mengele Zoo, Himmelblomsttreet, Prost Gotvins Geometri og Afrodites Basseng har han tatt opp aktuelle samfunnsspørsmål. I 2007 ble Mengele Zoo kåret til «tidenes beste norske bok».

Nygårdshaug er også kjent for sine bøker om hobbydetektiven og gourmetkokken Frederic Drum og hans onkel, KRIPOS-etterforskeren Skarphedin Olsen.

Gert Nygårdshaug har et fascinerende, i særklasse originalt og utfordrende forfatterskap å vise til. Han er en forfatter som virkelig viser vilje og evne til å gå sine egne veier for å løse opp stivnede virkelighetsoppfatninger. Hans spesialblanding av vide kunnskaper og tilsvarende fantasi, vitenskap og mystikk, logikk og poesi preger prosabøkene hans.

Den matglade og matkyndige Nygårdshaug kom i 2012 med sin første kokebok, Vår ære og vår mat. En meget lesverdig og original matbok, skrevet i samarbeid med forfatterkollega Torgrim Eggen, og hvor språkkyndige Helen Uri har en gjesterolle som ordstyrer i en samtale mellom de to forfatterne om mat og litteratur.