Fakta om Finland (Innbundet)

Serie: Cappelens storbøker 

Forfatter:

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2002
Antall sider: 222
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie:
ISBN/EAN: 9788202222888
Kategori: Romaner
Omtale Fakta om Finland

"Jeg drømmer om vann igjen. Drømmer at vannet er på meg og i meg og rundt meg, og at det flyter og flommer og drypper, og jeg har hørt at det å drømme om vann betyr forandring og hver gang jeg drømmer om vann tenker jeg; satan, forandring nå igjen. Skal det aldri ta slutt?

Midt i Oslo bor en mann som har kommet frem til hvordan han skal beskytte sin enkle tilværelse mot livets kaos. Alt bør holdes så trygt og stillestående som mulig. Hans yrke tillater ham å leve i et langsomt tempo, han lager brosjyrer. Men drømmejobben, en brosjyre som skal lokke norske turister til Finland, med sine nesten tohundretusen sjøer, får alt til å flyte for denne mannen som har et mildt sagt angstfylt forhold til vann.

Erlend Loe ble genierklært allerede etter Tatt av kvinnen, Naiv.Super og L. Hans neste bok, Fakta om Finland, er preget av forfatterens glitrende humor, men samtidig fornemmer man en understrøm av lengsel og ensomhet hos hovedpersonen. Han frykter vann og flyt, han frykter forandring. Fakta om Finland er suverent språkbevisst, uforutsigbar og underholdende.

Til toppen

Andre utgaver

Fakta om Finland
Bokmål Heftet 2002
Fakta om Finland
Bokmål Lydbok-CD 2008
Fakta om Finland
Bokmål Ebok 2010
Fakta om Finland
Bokmål Heftet 2013
Anmeldelser av Fakta om Finland
"Mindre naivt, minst like supert"
Elisabeth Solberg, Dagsavisen
"Hans nye bok Fakta om Finland har også kultstatus, men her våger han andre ting. Jeg synes det er interessant med bevegelsen i hans forfatterskap."
Linn Ullmann, Dagbladet
"Slik sett er Fakta om Finland en eksistensiell roman full av dypt alvor, men hvor enkeltelementene i språk og handling vekker så vel humor som refleksjon."Finn Stenstad, Tønsbergs Blad
"... høyst sjarmerende fortelling, full av lavmælt humor og varm ironi."Uppsala Nya Tidning
"En roman full av ekte Loe-humor. Med Fakta om Finland har Erlend Loe forlatt generasjonsromanens relativt trygge svaberg og kastet seg ut på dypere vann."Øystein Rottem, Dagbladet

Til toppen

Om forfatter

Erlend Loe er født i Trondheim i 1969. Han debuterte med romanen Tatt av kvinnen i 1993. Naiv.super (1996) ble en stor suksess nasjonalt og internasjonalt og fikk raskt benevnelsen generasjonsroman. I 1999 kom dokumentaren L, resultat av en ekspedisjon der Loe med kompiser parodierte den moderne ekspedisjonskulturen og den tilhørende litterære sjanger. I 2006 mottok han Prix Européen des Jeunes Lecteurs (Europeisk ungdomspris) for romanen.

Loe har oppnådd stor anerkjennelse for sin beskrivelse av den moderne mannen, Doppler, i kultromanene Doppler (2004), Volvo Lastvagnar (2005) og Slutten på verden slik vi kjenner den. I Muleum (2007) møter vi ensomme og fandenivoldske Julie som er mer redd for livet enn for døden. I 2009 kom den fornøyelige Stille dager i Mixing Part, og i 2013 Vareopptelling, der vi møter den fallerte poeten Nina Faber, som ikke aksepterer slaktet av sin siste diktsamling Bosporos. Sistnevnte inspirert av et opphold i Istanbul.


Erlend Loe har skrevet flere filmmanus. Filmen Detektor ble en stor suksess. Han har også et suksessrikt forfatterskap for barn, der bøkene om Kurt helt sentrale, alle illustrert av Kim Hiorthøy.

Erlend Loe har gitt stemme til den amerikanske poeten Hal Sirowitz' med sin gjendiktning av Sa mor i 1997 og Sa terapeuten min i 1998. Han har også gjendiktet Adam Mansbachs Sov, for helvete!, både i norsk og nynorsk språkdrakt.

Mer om Erlend Loe:

http://no.wikipedia.org/wiki/Erlend_Loe

https://twitter.com/erlendloe

https://www.facebook.com/pages/Erlend-Loe/28678365535

http://www.nrk.no/skole/persondetalj?topic=oid:T23234

Bøker i serien