Legg i ønskeliste

Forfatter: , , , , , , , , og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202292386
Kategori: Samfunnsvitenskap
Fag: Samfunnsfag
Nivå: Akademisk
Omtale Norske seksualiteter

Norske seksualiteter handler om hvordan norskhet og seksualitet koples sammen på måter som får noen seksuelle idealer og praksiser til å framstå som mer norske enn andre.

Forfatterne skriver blant annet om

 • koplinger mellom seksualitet og norskhet i lærebøker for ungdomsskolen
 • medias framstilling av den norske idealkroppen
 • statens oppskrift på hva et godt parforhold er
 • hvilke forståelser av transseksualitet som finnes i dag
 • nigerianske prostituerte som gjør prostitusjon på feil måte og feil sted
 • regulering av kvinners seksualitet i krigstid

Noen av spørsmålene de stiller:

 • Er noen seksualiteter mer norske enn andre?
 • Hva er forskjellen på norsk seksualitet og ikke-norsk seksualitet?
 • Hva oppfattes som god norsk sex? På hvilke måter er seksualitet knyttet til nasjon?
 • Hva har staten med seksualiteten å gjøre?
 • Hvor går grensen mellom god seksualitet og dårlig, eller rett og slett feil seksualitet i Norge?

Alle som ønsker å forstå koplinger mellom norskhet og seksualitet vil finne denne boka interessant. Spesielt relevant er den for dem som studerer ved kjønns- og seksualitetsstudier eller tverrfaglige kulturstudier.

Bidragsytere
Arnfinn Andersen, Hilde Danielsen, Tor Folgerø, Tone Hellesund, Fredrik Langeland, Claudia Lenz, Wencke Mühleisen, Åse Røthing, May-Len Skilbrei og Stine Helena Svendsen

Til toppen

Flere bøker av Arnfinn Andersen, Hilde Danielsen, Tor Folgerø, Tone Hellesund, Fredrik Langeland, Claudia Lenz, Wencke Mühleisen, Åse Røthing, May-Len Skilbrei og Stine Helena Bang Svendsen:

Anmeldelser av Norske seksualiteter
"Samtlige av artiklene undersøker velkjent terreng, de beste gjør det med nytt blikk som skaper uro i leseren, og "Norske seksualiteter" er en høyst velkommen undersøkelse av hva det norske egentlig betyr."Therese Tungen, Klassekampen, 28. februar 2009
"Norske seksualiteter er en mangefassetert bok med gode og seriøse bidrag. Artiklene står godt sammen, men funker også hver for seg. Forhåpentlig blir det trykket et nytt opplag."Hannah Wozene Kvam, NY TID 27. februar 2009

Til toppen

Om forfatter
Åse Røthing er professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus hvor hun underviser ved masterstudiet i flerkulturell og internasjonal utdanning. Røthing har doktorgrad innen religionssosiologi og kjønnsforskning fra Det teologiske fakultet (UiO), og har deretter et post.doc-prosjekt om undervisning om seksualitet i skolen knyttet til Senter for tverrfaglig kjønnsforskning (UiO). Hun har jobbet som forsker i forskningsprogrammet "Kulturell kompleksitet i det nye Norge" (Culcom, UiO) ledet av Thomas Hylland Eriksen. Her studerte hun, med utgangspunkt i klasseromsobservasjoner og lærebokanalyser, hvordan «norskhet» forstås og «produseres» i ungdomsskolen. Røthing har blant annet skrevet boken Seksualitet i skolen. Perspektiver på undervisning (2009, sammen med Stine H. B. Svendsen), har redigert antologiene Verdier (2008, sammen med Oddbjørn Leirvik) og Norske seksualiteter (2009, sammen med Wencke Mühleisen), og er aktuell som redaktør sammen med Geir Afdal og Espen Schjetne for boka Empirisk etikk i pedagogiske praksiser, som kommer på Cappelen høsten 2014. I boka Pedagogikk - en grunnbok (Stray og Wittek (red.) 2014) bidrar hun med to kapitler om kjønn og identitet.

Stine Helena Bang Svendsen er stipendiat ved NTNU og forsker på ungdom, seksualitet og flerkulturalitet. Hun er spesielt opptatt av undervisning om seksualitet, med vekt på antidiskriminerende undervisning og forebyggende undervisning i forhold til seksuell trakassering og seksuelle overgrep. Svendsen har lang erfaring med antidiskrimineringsarbeid i frivillig sektor og kobler forskningsbasert kunnskap med praktiske metoder for å utvikle undervisningsstrategier som kan brukes i skolen.