Europeere (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202398897
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Europeere

Kampen om Europas framtid er både intens, skremmende og underholdende, og i denne boken møter vi hovedpersonene.

Da Simen Ekern flyttet til Brussel som utvekslingsstudent på slutten av 1990-tallet, var stemningen optimistisk. "Erasmusgenerasjonen" skulle sørge for et nytt Europa, der nasjonale forskjeller var mindre viktige enn ideen om en harmonisk europeisk framtid. Da han kom tilbake til EU-hovedstaden som journalist ti år senere, snakket folk om "en fortapt generasjon" i stedet.

Europeere handler om krisen som rammet Europa. Den vanskelige økonomiske situasjonen har gitt stor plass til politiske entreprenører med vidt forskjellige ideologiske prosjekter. Ekern tar leseren med til italienske populister, skotske separatister og ungarske ekstremister. Han snakker med Brussel-byråkrater, franske patrioter - og en gresk krimforfatter som har sitt eget, originale syn på hvem som er de skyldige i fortellingen om Europas problemer.

Til toppen

Andre utgaver

Europeere
Bokmål Ebok 2015
Anmeldelser Europeere

Opplysende om Europa

"I denne boken trekker han veksler på store kunnskaper, samtidig som han med fin observasjonsevne formidler vanlige menneskers liv og knytter dem tilde store linjer i samtidens Europa."

 
Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen

"Innsiktsfull og kunnskapsbasert beskrivelse av Europa. [...]
Ekern gjør kampen om Europas framtid til en både intens og skremmende fortelling."

 
John Arne Moen, Trønderavisa

"Ytterst relevant for å skjønne mer av dagens politiske svingninger i Europa". [...] Kombinerer med hell personlige opplevelser, møter med viktige og mindre viktige personer samt de store linjene"

Anders Horntvedt, Finansavisen

"Med boken Europeere har SimenEkern lagd en solid og hyperaktuellbok om EU og europeernes utfordringer"

Frank Brandsås, Hamar Arbeiderblad

" Simen Ekerns nye bok viser oss de enorme spenningene som har oppstått mellom nasjonalistene som ønsker hele EU til helvete, og Europa-forkjemperne som ser løsninger i å minke nasjonalstatenes suverenitet enda mer. (...) så aktuell at det ryker av den."

Magnus Newth, universitas

Interessant om Europa

"[...] Han gjør det med stor innsikt, enda større mengder kunnskap. Koblet med observasjonsevne og øye for detaljer."

Leif Ekle, NRK

Vellykket interrail med trofast europeer

"(…) en svært god bok: Journalistisk gjennomarbeidet, språklig sikker, faglig stø””(...)Ekerns bok er stykket opp i ti kapitler. De fleste av dem tar utgangspunkt i intervjuer. De danner enten inngang til temaer som den tyske innstramningspolitikken eller er utgangspunkt for små portretter av utvalgte problemland som Hellas, Italia og Ungarn. Noen av intervjuene er interessante i seg selv. Ekern har hatt god tilgang til noen av hovedrolleinnehaverne i det europeiske dramaet: Nobelprisvinnerne i EUs presidentskap, Italias tidligere statsminister Mario Monti, lederen av Nasjonal Front Marine Le Pen, Skottlands førsteminister Alex Salmond og flere til.Men bokens styrke er like så mye hvordan Ekern syr disse intervjuene sammen med historieleksjoner, anekdoter, velplasserte sitater, korte reisebeskrivelser og en passe dose jeg-journalistikk.Det ligger hardt arbeid bak et slikt flettverk. "

Thomas Boe Hornburg , Aftenposten

Simen Ekern skriv godt og engasjerande om Europas krise.

"Ekern er eit godt reisefølgje. Han er ein kunnskapsrik og skarp observatør. Teksten flyt lett i ein slags hybridsjanger mellom reportasje, essayistikk og analyse. Ekern skriv med driv og ein språkleg snert som gjer at lesaren både blir opplyst og underhalden."

Astrid Sverresdotter Dypvik, Prosa

"Simen Ekern har fått høyst berettiget ros for sine bøker om det
moderne Roma (2011) og sitt avslørende portrett av Berlusconi
(2006). I sin seneste bok, Europeere (2015), gjør han en noe lengre
reise omkring i verdensdelen for å balansere Nobelkomiteens hodeløse
hyllest til Europa-tanken som fredsskaper (2012). [...]
Intervjuet med Marine Le Pen og portrettet av Beppe Grillo er små mesterverk i balansen mellom skepsis og beundring."

Trond Berg Eriksen, Morgenbladet

Til toppen

Om forfatter

Simen Ekern (f.1975) er forfatter og journalist. De siste årene har han vært bosatt i Brussel og Roma, hvor han har dekket europeisk politikk og kultur for flere medier, deriblant Dagbladet, TV2 og Morgenbladet. Ekern er utdannet idéhistoriker, og har i en årrekke vært regnet som en av Norges fremste Italia-kjennere. I 2015 fikk han prisen Årets europeer som hvert år deles ut av Europeisk Ungdom. Han debuterte i 2006 med boken Berlusconis Italia, som fikk strålende mottagelse. I 2011 utga han Roma som vant Brageprisen for beste sakprosautgivelse samme år. Hans siste utgivelse er Europeere (2015).