Et praksisperspektiv på ledelse (Heftet)

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 193
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202394721
Kategori: Fagbøker
Fag: Organisasjon og ledelse
Nivå: Akademisk
Omtale Et praksisperspektiv på ledelse

I Et praksisperspektiv på ledelse er det sentrale punkt at organisasjonens ledelse formes gjennom det daglige arbeid, og at man derfor må flytte blikket fra de formelle ledelsesoppgavene til lederens daglige gjøremål.

Ledelse er i dette perspektivet en form for håndverk hvor man til enhver tid må ta standpunkt, kommunisere og samhandle med andre mennesker. I likhet med andre håndverksfag læres ledelse best gjennom egne erfaringer, enten disse oppnås ved selv å være leder eller ved observasjon av andre. Samtidig spiller fag og teori en viktig rolle i refleksjonsprosesser som gjør erfaring om til praktisk relevant kunnskap.

Vi håper at boka, med sine mange ferske og interessante caser fra norsk næringsliv, vil gi leseren inspirasjon til å reflektere over ledelse, og at mange ledere vil følge opp bokas problemstillinger i praksis. Samtidig ønsker vi å inspirere til en diskusjon om ledelse som i større grad tar utgangspunkt i lederens hverdag. Denne kan, som vi vet, være preget av kompleksitet og usikkerhet, urealistiske krav og forventninger, prestasjonsjag og ikke minst emosjonelt og følelsesmessig press.

Bidragsytere: Erlend Dehlin, Frode Heldal, Jonas A. Ingvaldsen, Roger Klev, Ingunn Hybertsen Lysø, Torild Oddane, Ola Edvin Vie og Håvard Åsvoll.

Til toppen

Om forfatter
Roger Klev har vært førsteamanuensis i organisasjonsutvikling ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU, og er nå ansvarlig for lederutvikling i Reinertsen AS. Sammen med professor Morten Levin har han nettopp utgitt boken Participative Transformation: Learning and Development in Practising Change (Gower, 2012), og sammen med Arne Carlsen og Georg von Krogh har han redigert boken The Dynamics of Professional Service Work (Palgrave, 2004).
Ola Edvin Vie er førsteamanuensis ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU. Han disputerte i 2009 med avhandlingen «Shadowing managers engaged in care: Discovering the emotional nature of managerial work». Han har i tillegg publisert journalartikler og tre kapitler i Stäffan Tangblad (red.) The Work of Managers, Oxford University Press.