Et Columbi egg og andre uttrykk (Innbundet)

Bruk. Bakgrunn. Betydning

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 176
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202296933
Kategori: Kulturhistorie
Omtale Et Columbi egg og andre uttrykk

”Et Columbi egg” er en løsning som er like genial som den er enkel – men var det virkelig Columbus som løste problemet med å få et egg til å stå ved å kakke det mot bordet? Uttrykket ”blåmandag” betegnet opprinnelig dagen etter fastelavnssøndag, da kirken var pyntet med en blå duk, og man åt og drakk godt før den forestående fasten; da blir det lettere å forstå hvordan uttrykket fant veien til dagens betydning. Denne boken tar deg på en opplevelsesreise til disse og andre egenartede vendinger i språket vårt, som ”Sareptas krukke”, ”skyte spurv med kanoner”, ”gråte krokodilletårer”, ”ta tyren ved hornene” og ”gi noen et eselspark”.

I norsk dagligtale finner vi greske og latinske ord, bibelske talemåter, fagtermer og forvanskninger av gamle ord og uttrykk side om side med slående bilder av eldre og nyere dato, kort sagt ”hummer og kanari”. Kjell Ivar Vannebo følger opp suksessen Katta i sekken og andre uttrykk (2006) med denne ny samlingen av ord og uttrykk. For hvert uttrykk gis en definisjon, flere eksempler på vanlig bruk og sist, men ikke minst en forklaring på hvor uttrykket stammer fra eller en teori om hvordan det har oppstått.

Det er spennende å finne ut mer om ordenes opphav; uttrykkene trer fram med ny skarphet og glød, og du forundres over hvilken uttrykkskraft, språklig fantasi og glede over lek med ord som har gitt oss en slik skatt å øse av.


Til toppen

Flere bøker av Kjell Ivar Vannebo:

Om forfatter
Kjell Ivar Vannebo er professor emeritus ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo. Han har utgitt flere fagbøker og en rekke artikler innenfor sine spesialområder: grammatikk, skriveferdighet, språknormering og leksikografi. Blant annet var han medforfatter av Norsk referansegrammatikk (1997).