En spøk (Heftet)

Forfatter:

Ådne Goplen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2006
Antall sider: 288
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Zert
Oversatt av: Goplen, Ådne
ISBN/EAN: 9788202257699
Omtale En spøk

Tsjekkoslovakia på 60-tallet. En mann vender tilbake til byen hvor han tilbragte sine unge år. Minnene fra hans feilgrep som ung er bitre, i ren spøk sendte han et postkort med munter harselas over de kommunistiske slagord. Kortet får fatale konsekvenser, og spøken blir til det dypeste alvor.

I dette mesterstykket av en roman skildrer Milan Kundera kommunsimens åk og historiens lek med individet. Samtidig er En spøk en dypt humoristisk roman. Midt i all galskapen og desperasjonen påkalles latteren, og i burleske scener som skildrer den menneskelige dårskap får Kundera oss til å le fra dypet i oss selv.

Ingen skriver som Kundera om den unge mannen og hans erotiske jakt på kvinnen. Dette tema er høyst tilstedeværende også i denne boken, men Ludvǐks søken etter kvinnen er ingen lek, det er et livsviktig anliggende. En spøk er en vakker og grusom bok -- et stort stykke skrivekunst som reiser et monument over en viktig epoke i europeisk historie.

Milan Kundera (f. 1929) begynte å skrive i hjemlandet Tsjekkoslovakia, men emigrerte til Frankrike i 1975. Han regnes som en av Europas største samtidsforfattere, og flere av bøkene hans har oppnådd status som moderne klassikere.


Til toppen

Om forfatter

Milan Kundera er født i 1929 og begynte å skrive i hjemlandet Tsjekkoslovakia, men emigrerte til Frankrike i 1975. Bøkene hans er oversatt til en lang rekke språk, og flere av dem har oppnådd status som moderne klassikere. Milan Kundera er regnet som en av Europas viktigste nålevende forfattere og har mottatt en rekke priser. Tilværelsens uutholdelige letthet, som kom på norsk første gang i 1984, er den mest kjente av alle hans bøker. Boken er filmatisert og har blitt en av filmens klassikere, med Juliette Binoche i hovedrollen.