En spøk (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2000
Antall sider: 305
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Zert
ISBN/EAN: 9788202185596
Omtale En spøk

Tsjekkoslovakia på 60-tallet. En mann vender tilbake til byen hvor han tilbragte sine unge år. Minnene fra hans feilgrep som ung er bitre, i ren spøk sendte han et postkort med munter harselas over det kommunistiske parole og slagord. Kortet får fatale konsekvenser, og spøken blir til det dypeste alvor….

I dette mesterstykke av en roman skildrer Milan Kundera kommunismens åk og historiens lek med individet. Han skildrer menneskets lodd i all sin grellhet; under disse brutale omstendigheter blir våre eksistensielle dilemmaer synligere og mer dramatiske. Samtidig er ”En spøk” en dypt humoristisk roman, i all sin galskap og i sin desperasjon påkalles latteren, og i burleske scener som skildrer den menneskelige dårskap får Kundera oss til å le fra dypet i oss selv.

Ingen skriver som Kundera om den unge mannen og hans erotiske jakt på kvinnen. Dette tema er høyst tilstedeværende også i denne boken, men Ludviks søken etter kvinnen er ingen lek, det er et livsviktig anliggende.

”En spøk” er en vakker og grusom bok – et stort stykke skrivekunst som reiser monument over en viktig epoke i europeisk historie. Mesteren Kundera peker langt utover det kommunistiske Tsjekkoslovakia; med sitt klarsyn og sin språklige brilljans fanger han det allmenmenneskelige i Ludviks skjebne.

Oversatt av Ådne Goplen
Originaltittel: Zert

Til toppen

Om forfatter

Milan Kundera er født i 1929 og begynte å skrive i hjemlandet Tsjekkoslovakia, men emigrerte til Frankrike i 1975. Bøkene hans er oversatt til en lang rekke språk, og flere av dem har oppnådd status som moderne klassikere. Milan Kundera er regnet som en av Europas viktigste nålevende forfattere og har mottatt en rekke priser. Tilværelsens uutholdelige letthet, som kom på norsk første gang i 1984, er den mest kjente av alle hans bøker. Boken er filmatisert og har blitt en av filmens klassikere, med Juliette Binoche i hovedrollen.