En liten verdenshistorie (Fleksibind)

Forfatter:

Eve-Marie Lund (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Fleksibind
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 264
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Eine kleine weltgesichte für junge leser
Oversatt av: Lund, Eve-Marie
ISBN/EAN: 9788202521219
Kategori: Historie
Omtale En liten verdenshistorie

E. H. Gombrichs er kjent for "Verdenskunsten" som har solgt i flere millioner eksemplarer og oversatt til over 30 språk. I 1935 var han ukjent for de fleste. På oppdrag fra et forlag i Wien skrev han verdenshistorien for ungdom på seks uker. Boka står fremdeles som en klassiker. En liten verdenshistorie er skrevet med stort engasjement og smittende begeistring. Boka er senere redigert flere ganger og de siste kapitlene er forfatteren selv øyenvitne til kanskje den mest dramatiske delen av vår historie så langt. Historieboken alle bør begynne med, og ha med seg videre i livet.

Til toppen

Andre utgaver

En liten verdenshistorie
Bokmål Ebok 2017
En liten verdenshistorie
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Anmeldelser En liten verdenshistorie

Historia som framtidshåp 15.11.2016

"Ernst H. Gombrichs En liten verdenshistorie er historieformidling på sitt beste: Den gjer det lett å lære, utan å forenkle eller ufarleggjere historia. [...] Det praktfulle ved Gombrichs pedagogikk er at ein uansett ikkje treng å notere for å få med seg det viktigaste. Det kjem så å seie av seg sjølv, når Gombrich gjer historieformidling til forteljekunst. Det gjer han ikkje på den storslegne, episke måten, ved å redusere historia til ei samanhengande forteljing. Heller ikkje på den meir fragmentariske måten, ved å fortelje eit mylder av mindre, sjølvstendige forteljingar. Snarare held Gombrich på lesaren ved å gi tankevekkjande samanlikningar og kople historiske fenomen til eller frå kvarandre, stundom også ved å stille direkte spørsmål til lesaren. Det er i sjølve forteljehandlinga at det eventyrlege drivet i boka blir til: «Alle historier begynner med ”Det var en gang”. Og det er nettopp det denne historien handler om: Det som en gang var».[...] tonen i boka [er] ganske umiddelbar, ofte litt munnleg, utan at den blir mindre litterært tiltalande av den grunn. [...] Ein gjennomgåande styrke i boka, er at Gombrich ikkje berre vekkjer historia til live for den unge lesaren, men at han også vekkjer viktige refleksjonar om kva historie er og korleis den – alltid feilbarleg – blir til."

Eivind Myklebust, Barnebokkritikk.no

Til toppen

Om forfatter

Ernest H. Gombrich er forfatteren av den internasjonale klassikeren "Verdenskunsten" som solgte i flere millioner eksemplarer verden over. Født i Wien 1909 og flyttet senere til London i 1936 hvor han ble direktør for The Warburg Institute. I 1972 ble han slått til ridder og Gombrich har mottatt en rekke utmerkelser og priser. Han var aktiv helt til sin død i 2001.