En god setning. Og en god setning til. (Innbundet)

Kortprosa i utvalg

Serie:  336

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 128
Forlag: Flamme Forlag
Språk: Bokmål
Serie:
Serienummer: 336
ISBN/EAN: 9788282882514
Omtale En god setning. Og en god setning til.

Richard Brautigan skrev dikt, romaner, noveller og kortprosa. Gjennombruddet kom med Troutfishing in America, en helt spesiell prosabok fra 1967, som solgte i et par millioner eksemplarer og er oversatt til 22 språk, deriblant norsk, av Olav Angell. Et fyldig utvalg av diktene kom i 2004, ved Jan Erik Vold: Å føre krig mot den gjengse maratonprosa. En god setning. Og en god setning til er en mønstring av Brautigans kortprosa, hentet fra bøkene Revenge of the Lawn (1971) og The Tokyo–Montana Express (1980), samt et sentralt selvbiografisk kapittel om hans forhold til Japan. Utvalget setter opp tekstene kronologisk, og dermed geografisk, fra USAs nordvestkyst til San Francisco, deretter fra Japans hovedstad til fjellene i Montana. Boken er illustrert med oversetterens fotos fra besøket hos Brautigan.

Til toppen

Anmeldelser En god setning. Og en god setning til.

"Praktfullt gjensyn med Brautigan (...) Noen forfatterskap funkler evig, her er vidd og vemod med elegant underholdning og viril livsinnsikt. (...) I ungdommen ble Brautigan en vagabond, på flukt fra et hjem som skulle telle i alt syv stefedre, flere voldelige. Depresjoner og hard drikking ble til slutt en selvvalgt utgang. Men for et livsverk og det tatt vare på av blant annet vår kjære Jan Erik Vold! Takkskarruha!"

 
Stein Roll, Adresseavisa

"Nydelig prosa, om alt og ingenting. Om livet, rett og slett."

Fredrik Wandrup, Dagbladet

"Skjønnhet, smarthet og skjørhet kombineres i Richard Brautigans lette, men melankolske kortprosa. (...) I små snapshots fra hverdagslivet foredles en kombinasjon av skjønnhet, smarthet og skjørhet, og denne kombinasjonen er tekstenes ess."

Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet

"Jeg har aldri interessert meg for amerikansk litteratur (Overfladisk! Tåpelig! Amerikansk!), men desto større var utbyttet da En god setning. Og en god setning til dumpet ned i postkassen og jeg tok til å lese. Behovet for å vurdere gav rom til behovet for å drømme, å spinne videre på Brautigans i sannhet vidunderlige kortprosa. Det er en type leseropplevelse jeg ville unnet enhver. (...) et brilliant stykke litteratur."

Even Teistung, BLA 6/7 2018

"Det er ikkje all skjønnlitteratur ein merkar er skjønnlitteratur, sjølv om den påstår seg å vere det. Med Richard Brautigans tekstar veit ein, allereie idet ein les første setninga i boka, at dette verkeleg er skjønnlitteratur. Det tydar ikkje at tvil og undring med eitt fordunstar og forsvinn frå lesarens hovud. Tvert om. Ein vil helst lese teksten ein gong til. Ein vil ikkje at det skal ta slutt."

Sindre Ekrheim, humbaba.no

Til toppen

Bøker i serien