Elizabeth er borte (Innbundet)

Forfatter:

Einar Blomgren (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Elizabeth is missing
Oversatt av: Blomgren, Einar
ISBN/EAN: 9788202429362
Kategori: Krim
Omtale Elizabeth er borte

Maud har blitt glemsom. Hun fortsetter å kjøpe ferskener selv om skapet er fullt. Hun glemmer stadig å drikke koppene med te hun gjør i stand, og hun skriver lapper og notater for å minne seg selv på ting. Men Maud er fast bestemt på å finne ut hva som har skjedd med venninnen, Elizabeth, og hva det har å gjøre med den uoppklarte forsvinningen av hennes søster Sukey, mange år tilbake, like etter krigen.

Hør forfatteren fortelle om boken på Cappelen Damms Nett-TV.

«Uforglemmelig.»
Sunday Express

«Virkelig god.»
Jojo Moyes

«Fascinerende, spennende og sjarmerende.»
Evening Standard

«Jeg har aldri lest noen lignende».
Ruth Rendell

«Den mest oppsiktsvekkende krimboken jeg har lest på årevis». […]
«… et imponerende puslespill av spennende fortellerteknikk, varme karakterer, fantastisk språk og en krimgåte like mystisk som alzheimersykdommen.»
Asbjørn Slettemark

«En øm, men usentimental bok - sjarmerende, men aldri søtladen. I Maud har Healey funnet en fascinerende stemme: en heltinne som lider av hukommelsestap og som selv er vanskelig å glemme.»
Evening Standard

«En veldig god roman og svært imponerende av en debutant … Healey har en fantastisk følelse for språk, og Mauds sinnstilstand tillater henne å beskrive dagligdagse detaljer med kompleksitet og emosjonell dybde.»
Observer


Til toppen

Andre utgaver

Elizabeth er borte
Bokmål Ebok 2015
Elizabeth er borte
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015
Elizabeth er borte
Bokmål Heftet 2016

Flere bøker av Emma Healey:

Anmeldelser Elizabeth er borte

"Et spesielt mesterstykke av Emma Healey som beviser hvor kraftfullt det er med skjønnlitterære grep i krimsjangeren."

 
Per-Magne Midjo, Trønder-Avisa

"Jeg elsket hver linje – og alt som sto (u)skrevet mellom dem – i denne rare, betagende og hjertevarme romanen."

 
Tom Egeland, VG

"Mer enn krim: Fra et hode rammet av tankesalat vokser en fortelling du vil elske og huske.(...) Noen kriminalromaner presser formen. Emma Healeys debutbok Elizabeth er borte sprenger krimleserens forventninger. Noen vil si det er avtalebrudd. Min dom er full innfrielse."

Arne Guttormsen, Vårt Land

Erindringskunst på mørk bunn

"Healey skriver frem et dypt overbevisende portrett av et stillferdig kjempende kvinnesinn, i en fortelling befolket av spill levende og sterkt sansede hverdagskarakterer.(...)et glimrende eksempel på det utvidede krimlitteraturbegrep, styrt av mentale prosesser, ikke våpenteknologi og andre duppeditter."

Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

Bemerkelsesverdig bra

"Emma Healey har skrevet en oppsiktsvekkende, medrivende og rørende roman, som på sett og vis ligger helt i utkanten av en snever definisjon av krimbegrepet.Aldri før har en så usannsynlig, men samtidig paradoksalt nok troverdig, detektivskikkelse blitt presentert for denne leseren. (...)Healey er åpenbart et sjeldent talent som garantert vil gi nye leseopplevelser. Dette er en av de mest bemerkelsesverdige kriminalromanene jeg har lest."

Harald Birkevold, Stavanger Aftenblad

"Elizabeth er borte er en svært sjarmerende roman, meget originalt fortalt gjennom demente Maud."

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

"Emma Healeys prisbelønte roman Elizabeth er borte er faktisk så god som alle skal ha det til. (...) dersom du skriver en roman om en gammel dame som er i ferd med å misteforstanden, og leseren føler seg varm om hjertet når hun legger fra seg boken, må du ha gjort noe riktig."

Ola A. Hegdal, Dagens Næringsliv

Til toppen

Om forfatter

Emma Healey (f.1985) har overasket både forleggere, anmeldere og lesere med at hun faktisk er så god som «alle» skal ha det til. Forlaget hennes i England lagde stor «hype» rundt Emma Healey da hennes første roman skulle gis ut. Den har vist seg å stå til forventingene. Man må ikke tro på det «alle» sier, man må bare lese hennes debut Elizabeth er borte (Elizabeth is missing).

I tre år studerte Emma Healy bokbinderkunst. Hun hadde valgt studiet for å kunne omgi seg med vakre bøker, men etter å ha fått et skrivekurs i gave bestemte hun seg for å slutte og binde og begynne å skrive.

Emma Healey startet på MA i Creative Writing: Prose i London ved UEA og fullførte i 2011. Da hun studerte skrev hun hele tiden på det som skulle bli hennes debutroman, Elizabeth er borte (Elizabeth is missing). Romanen ble utgitt i 2014 og handler om Maud, en dement gammel dame som skriver ned alt hun ikke må glemme på små lapper. Etter hvert begynner hun å mistenke at noe har skjedd med venninnen Elizabeth. Boken er blitt kalt krimroman og demens-thriller. Emma Healey kaller den et mysterium.

Da boken var ferdig, ble den sendt til ni ulike forlag, og alle ville ha den. Boken ble en stor suksess i Storbritannia og har blitt oversatt til en rekke språk.

Etter debuten har det vært mye oppmerksomhet rundt den unge forfatteren. Hun ble utpekt til Londoner to Watch i 2014 av Evening Standard, og vant Costa-prisen for beste britiske skjønnlitterære debut.