Ekspeditøren (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 144
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202491543
Kategori: Romaner
Omtale Ekspeditøren

Selmer følger med Ekspeditøren opp Bomvokteren og en postapokalyptisk verden, verken helt identisk til vår eller så veldig forskjellig. Dette er et tett og intenst drama om mennesker på eksistensminimum.

Til toppen

Anmeldelser Ekspeditøren

"Alt er sydd saman til ein fascinerande roman som fungerer på ein framifrå måte både når det gjeld komposisjon og språkføring. Den trinnvise avdekkinga, dei utprega korte setningane og konsekvent objektive skildringane av ofte grufulle episodar skaper ein klangbotn som forsterkar lesarens uhyggekjensle. Aksel Selmer viser i «Ekspeditøren» at han kan kunsten å skrive ein spenningsroman som samtidig gir oss tankevekkande innsikt i menneskesinnet."

 
Jostein Sæbøe, Romsdals Budstikke

Boktips 07.06.2017

"Dette er ei dyster historie, preget av mørke utsikter. Den mangler likevel ikke varme, den har mange groteske og noen humoristiske opptrinn og flere fargerike personlighetstyper."

Boktips, Byavisa Sandefjord

Alting flyder

»Ekspeditricen« er en mesterlig lille roman.Tonen i »Ekspeditricen« er overalt kuldslået. Aksel Selmer fortæller sin historie med især korte hovedsætninger, der spejler den grundlæggende følelse af armod og mismod, der er tidens, stedets og menneskenes - og med jeg-fortælleren som den, hvis øjne alting ses med, både når hun med undren betragter Unos nye kæreste, der klæder sig fint og ikke gider gøre dagens arbejde, i ntydningerne af noget incestuøst mellem hende og broderen og i de nedslag af brutalitet - seksuelle overgreb og morbide dødsfald - der også er en del af romanens (u)virkelighed. »Ekspeditricen« er en mesterlig lille romanUkens bok i Berlingske Tidene. Hør Litteraturredaktør Søren Kassebeers begrunnelse: http://www.b.dk/kultur/selv-kisterne-begynder-at-sejle

Søren Kassebeer, Berlingske Tidene

Verdens siste konservedåse

’Ekspeditricen’ er en eminent beskrivelse af en fortvivlende klamren sig til livet.For en tid tror man, at den norske forfatter Aksel Selmers enfoldigt gode kvinde, der kæmper med dårlig omsætning og utugtige relationer til storebror i et udkantsområde af en art, er i familie med Erling Jepsens randeksistenser. Men groteskheden i ’Ekspeditricen’ er ikke morsom, den er bare velskrevet grotesk, snigende apokalyptisk i sin uhygge. Kisterne sejler væk fra kirkegården på den syndflod, som det evindelige regnvejr har skabt, landsbysamfundet fattes beboere, arbejde og andre fornødenheder. Selv butikken synger på sidste konservesdåse. »Allermest ønsker jeg mig en kasse kartofler og nogle æg«, lyder ekspeditricens drøm i en verden, hvor rotterne hersker og kroppen investeres i en forråelsens naturalieøkonomi. ’Ekspeditricen’ er en eminent beskrivelse af en fortvivlende klamren sig til livet.

Lise Garsdal, Politiken, Danmark

Til toppen

Om forfatter

Aksel Selmer er født i 1958 og oppvokst i Molde, og har i mange år bodd på Lillehammer. Nå er han bosatt i Kristiansand. Han debuterte i 1992 med diktsamlingen Hit skulle det ha kommet noen flere og har siden gitt ut en diktsamling til, samt en rekke romaner for voksne og to for barn/ungdom. Romanene Bomvokteren (2013) og Ekspeditøren (2015), som begge regnes som cli-fi (klima-fiksjon) fikk han strålende kritikker for både i Norge og i Danmark, det samme med romanen Kniv og gaffel (2002). Pressen har også skrevet begeistret om Bedringens vei (2010) og Syklisten (2014).

Aksel Selmer har også holdt en rekke skrivekurs for voksne, blant annet under Norsk Litteraturfestival (Sigrid Undset-dagene), nå underviser han på Skrivekunstlinja på Nansenskolen på Lillehammer. Dessuten har han gitt ut en Sykkelguide for Lillehammer, Øyer og omegn i 2003, Boka om Birkebeinerrittet høsten 2004 og Styrkeprøven – den lange veien hjem om sykkelrittet Trondheim-Oslo i 2005.