Eit anna blikk av Erlend Skjetne (Ebok)
Ebok

Eit anna blikk (Ebok)

Serie:  464

Forfatter:

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2021
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 1.41 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Flamme Forlag
Språk: Nynorsk
Serie:
Serienummer: 464
ISBN/EAN: 9788282884600
Kategori: Ungdomsromaner
Alder: 13 - 18
Omtale Eit anna blikk

Brageprisen for barne- og ungdomsbøker 2021

Nominert til Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2021

Eg ser han for meg no: Det snør så vidt, han dreg ei hand gjennom det svarte håret. I det same gløttar han opp på meg, smiler fort, før han løftar ein liten ryggsekk ut av bagasjerommet. Har han reist så lett, må han vere ein av oss.


Eit anna blikk er ei forteljing frå eit flyktningmottak i Nord-Noreg. Her bur atten afghanske gutar, derimellom Anwar, som elskar bøker og språk og blir kalla Professoren. Ein dag flyttar Walid inn på rommet hans. Walid er Anwars rake motsetning, ein sjarmerande opprørar og glimrande fotballspelar.

Gradvis oppstår eit vennskap mellom Anwar og Walid. Men kvardagen på mottaket er hard, framtida uviss: Kven av dei – om nokon – vil få lov til å bli i Noreg?

Til toppen

Andre utgaver

Eit anna blikk
Nynorsk Innbundet 2021
Eit anna blikk
Nynorsk Nedlastbar lydbok 2022

Flere bøker av Erlend Skjetne:

Anmeldelser Eit anna blikk

"Eit anna blikk er språklig interessant, rørende og klok. (...) Boken handler om mindreårige afghanske flyktninger og er helstøpt og full av perspektiver vi trenger. (...) Dagboksnotatene og stilene til Anwar er fulle av morsomme språklige krumspring. (...) Perspektivet er aldri dømmende. Anwar prøver virkelig å forstå hva han ser og opplever, for han vil så gjerne bli. Dette empatiske og nysgjerrige blikket på menneskene, bygdekulturen, grammatikk og det utrolige kalde klimaet, er en av bokas fremste kvaliteter. Hovedpersonen sitter lenge igjen i leseren. Han gir nye perspektiv på flyktninger, måten Norge tar imot dem på, norsk språk og kultur – og ungdomstid."

 
Kristine Isaksen, VG

Røft om afghanske flyktningar

"Tankespranga er store, assosiasjonane mange. Ein blir lett sogen inn i boka sitt univers. Det er spennande og intenst (…) framifrå lesnad!"

 
Magnus Rotevatn, Framtida.no

Akutt aktuell ungdomsroman

"I ungdomsboken Eit anna blikk, som med Talibans maktovertakelse i Afghanistan knapt kunne vært mer aktuell, gir Erlend Skjetne flyktningene en stemme. (…) Nå har han skrevet sin første ungdomsroman, og det er blitt en ambisiøs og viktig bok. Viktig fordi den ser ungdomsliv i Norge fra en helt ukjent side. Ambisiøs fordi Anwar er en filosofisk anlagt ung mann, som gjerne funderer over begreper som hjem, fellesskap, vennskap, tilhørighet. Ambisiøst er også språket."

Anne Cathrine Straume, NRK.no

Innsiktsfullt om asylsøkerbarn

"Jeg synes Skjetne har gitt Anwar en troverdig stemme, han er et barn og en liten mann inne i samme skjøre kropp. (…) Han skriver tilpasset et ungt publikum uten å ta bort brodden av tematikken. Gjennom sitt sterke, men likevel lavmælte språk, tegner forfatteren et innsiktsfullt bilde av situasjonen for enslige flyktningbarn. Som tittelen så presist formulerer det, gir den oss eit anna blikk."

Maria Årolilja Rø, Adresseavisen

"Eit anna blikk er ei brennaktuell bok om mindreårige afghanarar på flukt (…) Erlend Skjetne jobbar sjølv som lærar i asylmottak, og med denne erfaringa greier han å nyansere det stereotype biletet mange nordmenn har av mindreårige asylsøkjarar. Ein roman til ettertanke."

Oddmund Hagen, Dag og Tid

"Erlend Skjetnes roman beskriver tilværelsen på asylmottak på en jordnær og usentimental måte. Boken retter et viktig samfunnskritisk blikk mot mottakerleddet, altså oss, og får frem hva Norge har å tilby unge mennesker i nød, på godt og vondt."

Gro Jørstad Nilsen, Barnebokkritikk.no

"Sjølv om Eit anna blikk er ein ungdomsroman, passar den også godt til vaksne lesarar. Dette er ei viktig bok. Tittelen på ungdomsromanen seier noko essensielt om kva Skjetne vil få fram med denne fine og sterke forteljinga: Anwar og Walid gir oss eit anna blikk på korleis det kan vere å vakse opp som ungdom i Noreg i 2021."

Espen Tørset, Gaula

Til toppen

Om forfatter

Erlend Skjetne (f. 1988) kjem frå Melhus og arbeider med norskopplæring for innvandrarar. For diktsamlinga Skare (2019) vart han nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris. I 2021 vart Skjetne tildelt NTNUs litteraturpris og Bokhandelens forfattarstipend. For Eit anna blikk fekk han Brageprisen i klassen barne- og ungdomsbøker. For same bok vart han òg nominert til Kritikerprisen.

Bøker i serien