Drabant volum 1 (Innbundet)

Serie: Drabant 

Forfatter:

og

Mikael Noguchi (Illustratør)

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 80
Illustratør: Noguchi, Mikael
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie:
ISBN/EAN: 9788202367107
Kategori: Ungdomsromaner og Tegneserier og grafiske romaner
Alder: 12 - 19
Omtale Drabant volum 1

Året er 1994. Oslo kommune ruster opp kampen mot graffitimiljøet. Det trues med store bøter og fengsel. For 16 år gamle Fredrik er taggingen, under navnet «Deks», det eneste lyspunktet mellom alle timene han kaster bort på skolen, senteret eller hjemme i blokkleiligheten.
Da Fredrik blir kjent med den eldre maleren «Senc», alias Victor, begynner plutselig store ting å skje. Victor drømmer om å gjøre en «piece» som vil bli beundret for all ettertid, og snart vikles Fredrik inn i et trekantdrama der spraybokser, dop og Victors kjæreste, Camilla, er ingrediensene.

Drabant er en steinhard tegneserie om å vokse opp i Oslos utkant. Og om å kjempe for å være synlig i en usynlig drabantby.

Til toppen

Flere bøker av Øyvind Holen og Mikael Noguchi:

Anmeldelser Drabant volum 1

Oppvekstskildring skrevet med sprittusj

"Så langt har ingen skrevet en overbevisende oppvekstroman fra et norsk hip-hop-miljø. Det var før «Drabant», en bok som langt på vei er lytefri i både tidskoloritt og insiderfølelse. [...] Det er et godt tegn når det eneste som trekker ned, er ønsket om mer. Historien legger opp til en oppfølger, og jeg håper den kommer."

 
Walter N. Wehus, Bergens Tidende

Drama i drabantbyen

"Journalist, tegneserieekspert og forfatter Øyvind Holen samarbeider i «Drabant» for tredje gang med Mikael Noguchi, som er illustratør og grafisk designer for dataspill. [...] Det er tydelig at de begge har inngående kjennskap til kulturen de skisserer. [...] Noguchis tegnestil passer perfekt til hip hop-estetikken de to tematiserer, og han skiller seg ut i den norske serieskaperfloraen. De ekspresjonistiske ansiktsuttrykkene og følelsesutbruddene har noe manga-inspirert over seg, samtidig dukker klassiske amerikanske superheltserier og Jamie Hewletts Gorillaz-band opp i tankene. Et annet pluss er at alle sidene er smakfullt fargelagt av Joachim Barrum. Når Fredrik tar ecstasy, endres også fargene og tegningene, slik skapes et forfriskende brudd med jordfargene som dominerer resten av boka."

Erle Marie Sørheim, Dagbladet

Heftig graffitiskildring

"Forfatter og journalist Øyvind Holen har førstehånds kjennskap til hiphopkulturen. Mikael Noguchi lager fabelaktige tegninger og har feeling for graffitikunst."

Ann Kristin Ødegård , Bergensavisen

"Eg har lese Drabant, og eg elskar den! [...] Dette er ein teikneserie som fortener å nå ut til så mange lesarar som mogleg."

Knut Robert Knutsen, serienett.no

"meget leseverdig"

Per Ivar Henriksbø, Gudbrandsdølen Dagningen

De harde tenårene

"Drabant er kanskje fjorårets beste tegneserieutgivelse for ungdom her i Norge. Den skildrer på en troverdig måte et tøft miljø i Oslo på begynnelsen av nittitallet. (...) Drabant er en bok det er vanskelig å legge fra seg (...) Det hele er dyktig utført og gir mersmak. Heldigvis er det varslet en oppfølger, men den kommer ikke før i 2014. Anbefalt!"

Kristian Hellesund, Lyderhorn

Til toppen

Om forfatter

Øyvind Holen (f. 1973) er fra Lindeberg i Groruddalen i Oslo, og jobber som journalist i Dagens Næringslivs fredagsbilag, D2. Han har skrevet fem sakprosabøker og én tegneserie.

Hiphop-hoder: Fra Beat Street til bygde-rap
(2004) handler om den norske hiphophistorien, Groruddalen: En reiseskildring (2005) er en reise gjennom barndommens grågrønne dal, mens Donald-landet: Hvordan en and i matrosdress formet det moderne Norge (2012) handler om den kulturelle påvirkningskraften fra tegneseriebladet Donald Duck & Co.

I 2010 vant Øyvind Holen og illustratør Mikael Noguchi fagbokprisen i Kulturdepartementets prising av årets beste barne- og ungdomsbøker for Hiphop: Graffiti, rap, breaking, dj-ing (2009), en faktabok om den amerikanske og norske hiphophistorien. Faktaløve: Hiphop (2010) er en bearbeidet lettlestbok av samme historie, og i 2012 debuterte Holen og Noguchi skjønnlitterært med første bind av tegneserieromanen Drabant.

Mikael Noguchi (f. 1976) arbeider som 3d-artist og dataspillutvikler. Han driver også med konsepttegning, og storyboarding og illustrasjon.

Han har illustrert flere bøker, bla.: Drabant Vol.1 (2012), Hiphop faktaløve (2010), Hiphop – Grafitti, rap, breaking, DJ-ing (2009) og Dager jeg har glemt (2008).

Bøker i serien