Doppler (Heftet)

Serie: Erlend Loe 20 år som forfatter 

Forfatter:

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 176
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie:
ISBN/EAN: 9788202425975
Omtale Doppler

En samfunnskritisk roman om forbruk, eksistens ... og en elgkalv ved navn Bongo.

Min far er død.
Og i går tok jeg en elg av dage.
Hva kan jeg si.
Det var den eller meg.
Doppler er en vellykket mann av sin tid. Familiefar med to barn, fint hus og god jobb som han drar til hver morgen i sin Volvo. En dag faller han av sykkelen på en tur i marka. Halvt svimeslått registrerer han en ro han ikke har kjent på lenge. Han slipper de trivielle tankene om nytt bad og valget om armatur og fliser. Borte er også den evinnelige surringen av barnesangene fra sønnens tallrike videoer, mens erkjennelsen om farens død blir tydeligere.

Doppler forlater jobben, hjemmet og familien og flytter ut i skogen. Naturen er vakker, mørk og dyp og han finner selskap i en elgkalv han kaller Bongo. Han prøver å leve som jeger og sanker, men må erkjenne at når det gjelder behovet for skummet melk, må han ta steget videre til bytteøkonomi.
Doppler er en fengslende, skarpsynt og morsom roman som byr på alvorlige undertoner og kritikk av det moderne forbrukersamfunnet, fra en av Norges mestselgende forfattere.Til toppen

Andre utgaver

Doppler
Bokmål Lydbok-CD 2004
Doppler
Bokmål Heftet 2005
Doppler
Bokmål Nedlastbar lydbok 2008
Doppler
Bokmål Lydbok MP3-CD 2008
Doppler
Bokmål Ebok 2009
Doppler
Bokmål Heftet 2018

Flere bøker av Erlend Loe:

Anmeldelser av Doppler
"Erlends Loes mange fans blir neppe skuffet."Øystein Rottem, Dagbladet
"Loe på sitt beste. (...) med Doppler har han vunnet meg."Gunnhild Ramm Reistad, Drammens Tidende
"Med Doppler gjør Erlend Loe seg til landets mest skremmende forfatter."Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv
"Boka er en Loe-roman av beste merke."Tom Egil Hverven, Klassekampen
"Hans dråpliga ironier er både bitska, treffende og varmt varsomme på samme tid."Aftonbladet
"Doppler er i bund og grund en dyster bog som fremtræder lys og mild som skoven, der ligger og lokker derude. Jeg kan kun anbefale at følge i sporet på Doppler. (...)Den morsomste bog på længe."Michael Nilsen, Politiken
"Resultatet er surrealistisk samtidskritikk av høy klasse. Loes beste bok siden Naiv. Super."
Sindre Hovenakk, VG
"Medrivende, urovekkende og sansenær prosa; romanen er en ny kunstnerisk seier for forfatteren."
Stein Roll, Adresseavisen
"Det er en fantastisk roman. - Fan-tas-tisk."

Klaus Rothstein, Berlingske
"Årets latterbombe."Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

Til toppen

Om forfatter

Erlend Loe er født i Trondheim i 1969. Han debuterte med romanen Tatt av kvinnen i 1993. Naiv. Super (1996) ble en stor suksess nasjonalt og internasjonalt, og fikk raskt benevnelsen generasjonsroman. I 1999 kom dokumentaren L, resultat av en ekspedisjon der Loe med kompiser parodierte den tradisjonelle ekspedisjonskulturen og tilhørende litterære sjanger. Den fikk han Bokhandlerprisen for. I 2006 mottok han også Prix Européen des Jeunes Lecteurs (Europeisk ungdomspris) for romanen. I 2001 kom Fakta om Finland, om en mann som lager en brosjyre om Finland for å øke nordmenns interesse for ferielandet i øst.

Loe har oppnådd stor anerkjennelse for sin beskrivelse av den moderne mannen, Doppler, i kultromanene Doppler (2004), Volvo Lastvagnar (2005) og Slutten på verden slik vi kjenner den (2015). I Muleum (2007) møter vi ensomme og fandenivoldske Julie som er mer redd for livet enn for døden. I 2009 kom den fornøyelige Stille dager i Mixing Part, en sorthumoristisk samlivsroman, i 2011 Fvonk, historien om vennskapet mellom en tidligere gang- og mosjonsentusiast, og en litt sliten statsminister ved navn Jens. I Vareopptelling (2013), møter vi den fallerte poeten Nina Faber, som ikke aksepterer slakten av sin siste diktsamling Bosporos. Sistnevnte inspirert av et opphold i Istanbul.

Erlend Loe har også et suksessrikt forfatterskap for barn, der bøkene om truckføreren Kurt er helt sentrale, alle illustrert av Kim Hiorthøy. Den første, Fisken, kom i 1994, etterfulgt av Kurt blir grusom (1995), Kurt quo vadis (1998), Kurt koker hodet (2003), Kurtby (2008) og i 2010 Kurt kurér.

Andre barnebøker er Maria & José (1994), Rumpemelk fra Afrika (2012) og Politiland fra 2016.

Erlend Loe også har skrevet flere filmmanus, og jobbet som filmanmelder.

Loe har gitt stemme til den amerikanske poeten Hal Sirowitz' med sin gjendiktning av Sa mor (1997) og Sa terapeuten (1998). Han har også gjendiktet Adam Mansbachs Sov, for helvete!, både i norsk og nynorsk språkdrakt.

Bøker i serien