Det vokser et tre i Mostamägg (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 192
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202323837
Omtale Det vokser et tre i Mostamägg
Bli med hundre år tilbake i tid og møt den utstøtte bjørnejegeren Taneli og overleveren Lina i en historie du sent vil glemme.

I grenseskogene mellom Hedmark og Värmland på attenhundretallet, møter vi en etnisk minoritet, den skogfinske. Tjenestejenta Lina vandrer rundt i skogen med et nyfødt barn i armene. Hun møter Taneli, eneboeren som er fryktet av sine omgivelser fordi det sies han har et drap på samvittigheten. Sammen prøver de å bygge seg en tilværelse.

På en medrivende, rå, øm og til tider dypt rørende måte skildrer Britt Karin Larsen kampen for å overleve, og båndene til den naturen folket henter styrke og livberging hos. Forfatteren gir stemme til den skogfinske kulturen, og hun gjør det med lavmælt intensitet og stor
respekt.

Nominert til P2-lytternes romanpris!

Til toppen

Anmeldelser av Det vokser et tre i Mostamägg

«Forfatteren har store kunnskaper om naturen, tradisjonene og folketroen. Hun ser verden nedenfra i likhet med mange av sine litterære skikkelser. Nok en fengslende og lærerik bok av Britt Karin Larsen.»

 
Berit Kobro, VG

«Britt Karin Larsens prosa är rena lyriken och hennes inlevelseförmåga stor.»

Bengt Åkeblom, Wermlandia

«Nå er det skogfinnene hun skriver så inderlig levende om, nok en minoritet som levde på siden av det norske samfunnet. Britt Karin Larsen skildrer minoritetsgruppen med varme, og hun gir dem mot og verdighet. Det kan synes som boka er begynnelsen på en ny serie – la oss håpe det!»

Anne Schäffer, Tara

«Undervegs gjenfinner en mange av Britt Karin Larsens fortellergrep, slik hun har utviklet dem til mesterskap gjennom et langt og omfattende forfatterskap. Det vokser et tre i Mostamägg er en stram roman, men med rikelig av den menneskelige varmen og den språklige rikdommen som preger romanene hennes på sitt beste.»

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

«Det vokser et tre i Mostamägg er vakker og grusom, lågmælt og høgdramatisk. Slutten er ein ekte cliff-hanger, som ber bod om nye romanar om tause bjørnejegerar, kåte kvinner og bortkomne prestar. Det er lov å håpe!»

Marta Norheim, NRK

«Det er en sterk og god roman Britt Karin Larsen har levert.»Kjell Olaf Jensen, Aftenposten

Kjell Olaf Jensen, Aftenposten

Mörker i sagostil
«Med varsamt ordval och poetiskt språk skriver hon om hårda villkor, lidande, död och sorg, men också om värme och kärlek. [...] Det är en grym och spännande berättelse i litet format»

Eva Elmgren, Borås Tidning

«Författaren har en berättarröst av Guds nåde (...) Vi är svaga för den här sortens flinka berättelser som hämtar sin inspiration ur det förgångna, men aldrig blir några historielektioner för det. En uppföljare om skogsfinnarna i Mostamägg har kommit ut i Norge – hoppas att Heidruns förlag redan satt Joar Tiberg att översätta den.»

Martina Lowden, Dagens Nyheter

«Poetisk berättelse från finnskogen
Det växer ett träd i Mostamägg är oerhört vackert berättad – suggestiv och djupmörk i färgen – den luktar jord och barr. Det susar granskog om den. Det är tid att vi börjar läsa och uppmärksamma våra grannländers litteratur, i stället för att låta den ligga bortglömd som människorna i finnskogarna.»

Magnus Dahlerus, Upsala Nye Tidning

Til toppen

Om forfatter

Britt Karin Larsen (1945), bor i Hedmark, og har skrevet dikt, barnebøker, dokumentarbøker og romaner. Hun debuterte med samlingen 5 mg blues og andre dikti 1978.

Trilogien om taterne regnes som gjennombruddet i hennes forfatterskap: De som ser etter tegn (1997), De usynliges by(1998) og Sangen om løpende hester (1999).

Britt Karin Larsens bøker om livet på Finnskogen - Det vokser et tre i Mostamägg (2009), Himmelbjørnens skog (2010), Som steinen skinner (2011), Før snøen kommer (2012), Det synger i lauvet (2013), Slik treet faller (2014) og Kaldere mot natten (2015) - har høstet strålende kritikker.

Britt Karin Larsen vant Dobloug-prisen i 2014.

Priser:
Gyldendals legat 1993

Sarpsborgprisen 1998

Hedmark fylkeskommunes kulturpris 1998

Ossietzky-prisen 2000

Riksmålsforbundets litteraturpris 2001

Amalie Skram-prisen 2001

Dobloug-prisen 2014