Det godes suverenitet (Heftet)

Serie: Cappelens upopulære skrifter 80

Forfatter:

Kjetil Røed (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 172
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
Originaltittel: Sovereignty of Good
Oversatt av: Røed, Kjetil
Serie: Cappelens upopulære skrifter
Serienummer: 80
ISBN/EAN: 9788202663285
Kategori: Historie, religion og filosofi , Fagbøker og Språk og litteratur
Fag: Filosofi, Idéhistorie, Litteratur- og språkvitenskap
Nivå: Akademisk
Omtale Det godes suverenitet

Den britiske forfatteren Iris Murdoch (1919–1999) er mest kjent for sine romaner, men var også en betydelig filosof. Hun var utdannet i Oxford og Cambridge og var preget av sin samtids analytiske filosofi, men også av eksistensialismen og platonismen.

De tre essayene i Det godes suverenitet omhandler ulike perspektiver på moralens filosofiske betingelser, og Murdoch forsøker å besvare spørsmålet om hvordan vi som mennesker kan forbedre oss. For henne henger det moralske og det intellektuelle tett sammen, og det er bare det godes uoppnåelige ideal som er suverent og perfekt i begge tilfeller. Det vi kaller et godt menneske preges vel nettopp av at det har en merkbar bevissthet om sin intellektuelle og moralske tilkortkommenhet og at det kan ta ansvar for og beklage sin iboende tendens til både å tenke feil og å handle galt. Ingen av oss kan bli helt gode, men vi kan alle bli litt bedre.

Det godes suverenitet er oversatt av Kjetil Røed, og Elin Svenneby har vært fagkonsulent og skrevet forordet til denne utgivelsen.

Til toppen

Du vil kanskje også like

Anmeldelser Det godes suverenitet

«Murdochs bok fremsetter en tankevekkende kritikk av de eksistensialistiske og analytiske tradisjonene i moderne moralfilosofi.»

Lars Holm-Hansen, Ny Tid

Til toppen

Bøker i serien