Det gode hjerte (Heftet)

en buddhistisk synsvinkel på Jesu lære

Forfatter:

Kjell Olaf Jensen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2008
Antall sider: 335
Forlag: Arneberg Forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: The good heart
Oversatt av: Jensen, Kjell Olaf
ISBN/EAN: 9788291614649
Kategori: Samfunn og debatt og Sjel, Kropp, Sinn
Omtale Det gode hjerte

"Hvis menneskehjertet er grunnleggende godt (og hvorfor håpe, hvis vi ikke tror det?), så er det godt fordi det kan elske."

Dialogen mellom kristendom og buddhisme kan være modell for hvordan det er mulig for menneskene å elske hverandre fordi de er forskjellige, ikke bare til tross for forskjellene.

Dalai Lamas kommentarer til et utvalg sentrale tekster fra de fire evangeliene i Det nye testamentet, danner kjernen i Det gode hjerte. Boken inneholder også diskusjoner fra et seminar arrangert av en liten gruppe mediterende kristne, med den engelske benediktermunken pater Laurence Freeman og Dalai Lama i spissen.

Dalai Lama avviser antydninger om at buddhismen og kristendommen er forskjellige språklige uttrykk for de samme vesentlige sannheter. Han innrømmer likheter med hensyn til etikken og vektleggingen av medfølelse, brorskap og tilgivelse men i og med at buddhismen ikke anerkjenner noen skapende Gud eller noen personlig frelser, advarer han folk mot å kalle seg "buddhistiske kristne", akkurat som man ikke bør forsøke å "sette et yakhode på en sauekropp".

Boken gir en meget god innføring i de vesentlige trekkene både ved buddhismen og den evangeliske kristendom. Dalai Lamas enestående personlighet farger boken sterkt, ikke minst hans menneskelige varme og hans ustoppelige gode humør. Man skjønner både hvilken enorm betydning han har for det tibetanske folk og hvilket problem han utgjør for de kinesiske myndigheter.

Boken gir samtidig en meget god innføring i de vesentlige trekkene både ved buddhismen og den evangeliske kristendom.

Til toppen

Flere bøker av Dalai Lama:

Om forfatter

Han hellighet den 14. Dalai Lama, Tenzin Gyatso, er den åndelige lederen av det tibetanske folk og av tibetansk buddhisme. Han er stadig på reise for å spre budskapet om nestekjærlighet og medlidenhet, forståelse mellom religioner, respekt for miljøet og fremfor alt: fred i verden. Dalai Lama har vært en varm talsmann for en sekulær og universell holdning til grunnleggende menneskelige verdier. Han bor i eksil i Dharamsala i India.