Det finnes ingen de andre - det er bare oss (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202479916
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Det finnes ingen de andre - det er bare oss

Lindis Hurum gikk fra å lage underholdningsprogrammet Vil du bli millionær? til å bli feltarbeider i Leger Uten Grenser. Hun har de siste ti årene vært sentral i hjelpearbeidet i store katastrofer, fra jordskjelvet i Haiti til den borgerkrigsrammede Sentralafrikanske republikk, arbeid med å hjelpe ebolarammede i Liberia og redde båtflyktninger i Middelhavet.

Lindis Hurum skriver nært om menneskemøter som forsterker troen på at det ikke handler om «oss» og «dem», vi er alle like og alle har rett til verdighet og livreddende legehjelp. Hun synes det er vanskelig å forstå hvordan vi kan akseptere at mennesker lider så mye bare en flyreise unna; det kunne like gjerne vært oss selv som trengte hjelp. Når hun jobber i felt møter hun mennesker det er lett å relatere seg til; mennesker som føder barn, forelsker seg og gifter seg, akkurat som oss. Hun forteller om sterke møter med andre mennesker, historier som gjør at vi ser oss selv i de andre slik at vi blir berørt og ønsker å bidra til endring.

En del av inntektene fra boksalget går til Leger Uten Grenser.

Til toppen

Andre utgaver

Anmeldelser Det finnes ingen de andre - det er bare oss

Vårt hav 17.06.2016

Bildet Hurum velger seg når hun skal forklare situasjonen i Middelhavet, er talende for moralen som gjennomsyrer teksten:Hvis huset vårt brenner, setter vi oss ikke ned og diskuterer brannforskrifter og hvordan vi skal hindre brann i fremtiden. Vi slukker brannen først.Til tross for all den menneskelige lidelsen Hurum skildrer, har hun skrevet en grunnleggende optimistisk bok, for det underliggende budskapet er at hvis folk - politikerne som bestemmer, byråkratene som gjennomfører og alle vi andre som jevnlig går til stemmeurnene - bare får opp øynene og ser at huset står i lys lue, vil de også bestemme seg for å slukke brannen.

Olaf Haagensen, Morgenbladet

Dette er intet mindre enn et knyttneveslag av ei bok. Den ikke bare pirker i samvittigheten vår. Den river og røsker i deg og holder deg ubarmhjertig fast og sier: "Se! Om du er et menneske, snur du deg ikke bare bort og trekker på skuldrene."Greit å få litt perspektiv på ting, og forstå at det vi til daglig holder på med her oppe på berget blir trivielt og smått. Hun mener det ikke er noen forskjell på «oss» og «dem». Gjennom utallige møter med enkeltskjebner har hun kommet til følgende erkjennelse: Det som skiller oss er ingenting mot det som binder oss sammen. Et lesetips: Bør leses i små doser og ikke på sengekanten.

Jo Hestnes, LO-Aktuelt

Lindis (44) risikerer sitt eget liv for å redde titusener i Middelhavet 15.06.2016

”… sterke møter med andre mennesker og deres historier som vi kan relatere til, slik at vi blir berørt og ønsker å bidra til endring.”

Lisbeth Skoelv, Tara

Heltinne med lyse krøller 04.02.2017

En bokanmeldelse med en særlig anbefaling til dere som jobber i de nyetablerte, norske organisasjonene innen humanitært arbeid. (...)Teksten handler blant annet om grusom etnisk vold, om ekstremt krevende situasjoner, stor risiko, og snarrådighet når rådene er så dyre at du nesten må bøte med livet. (...) Men dokumentasjonen i denne boken ga en ny nærhet til krisene, de menneskelige lidelsene, menneskene med så sterk livsvilje og utrolige krefter til tross for alt. Disse feltarbeiderne og lokale ansatte sin enorme innsats. Underveis i lesningen blir Lindis som en læremester. Mens jeg leser prøver jeg å analysere hvordan hun tenker og hvordan hun jobber. Jeg studerer utfordringene, behovene, tilnærmingen og løsningene nøye. Her kan alle og enhver lære mye. Lindis jobber med store logistiske, smittevernmessige og andre operative utfordringer. Det som går mest inn på meg er beskrivelsene av skadde, syke, døende og døde. Når det er barn det er snakk om, er det tøft. Men det er så viktig å sette ord på det som skjer. Jeg må flere ganger lukke boken, lukke øynene og prøve å fordøye før jeg leser videre. Det er enormt viktig at feltarbeiderne dokumenterer, forteller, rapporterer, varsler. Lindis kobler også tydelig det som skjer ute i verden med det som skjer her hjemme. Hvordan det å bygge murer mellom folk og grupper, å skape avstander, er ødeleggende. Å fremme ulikheter mellom deg og meg, å konstruere oss versus dem, er alltid destruktivt. Alltid. Vi er jo bare en gjeng med folk på denne jorden. En art. Hvert menneskeliv er like mye verdt.

Linn Herland Landro, Dagsavisen

Til toppen

Om forfatter

Lindis Hurum jobbet mange år i Nordisk Film før hun ble feltarbeider i Leger Uten Grenser, hvor hun de siste ti årene har vært en sentral prosjektleder i hjelpearbeidet i både store katastrofer og glemte kriser.

Hun har en master i Disaster Management fra Universitetet i København. Hun ble kåret til Årets modigste kvinne av magasinet Tara i 2014 og Årets ildsjel av magasinet KK i 2015.