Det finnes ingen andre verdener (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 160
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202699970
Kategori: Romaner
Omtale Det finnes ingen andre verdener

«Nybegynnere som skifter drøm kan oppleve svimmelhet eller forvirring. Det skjer ikke med meg. Jeg har skiftet drømmer hundrevis, kanskje tusenvis, av ganger. Jeg har blitt invitert inn i andres drømmer. Jeg har bedt kjente og fremmede stige inn i mine. Jeg har utforsket kjøpedrømmer og private drømmer, vandret fritt mellom oppdiktede verdener, deltatt på bat mitzva i Little Egg Harbor, spist scones med bringebærsyltetøy på baren i Mos Eisley, sunget ABBA-sanger på toppen av månepyramiden i Teotihuacan, konkurrert i giraffløp langs Eiganesveien og spilt brettspill med en kjæreste som har vært død i tre og et halvt år.»

Mathildes syke kropp er koblet til en virtuell drømmeverden. Ansporet av beskjeden om at kroppen snart ikke tåler mer, reiser hun ut i fremmede drømmer for å finne barna som hun ikke har snakket med på lenge.

Stig Beite Løken skriver medrivende og innsiktsfullt om å leve i en parallell verden.

Til toppen

Anmeldelser Det finnes ingen andre verdener

«Romanen er formentlig siste avsnitt i det som i sum har blitt en høyst leseverdig og tankevekkende trilogi om en ikke altfor fjern fremtid. Vel blåst!»

«Romanen gir assosiasjoner til kjente filmer, som f.eks. Inception og Matrix. I likhet med førstnevnte er også her lag på lag i bevisstheten og persepsjonen, og i likhet med sistnevnte vil jeg nok også mene at «Det finnes ingen andre verdener» har en politisk og samfunnskritisk brodd som kanskje undertrykkes litt av den mer fremtredende leken og fantasirikdommen, men som til gjengjeld kommer underholdende til uttrykk i f.eks. dialogene med chatboter, roboter og AI-entiteter.Avslutningen trekker imidlertid i en noe dystrere retning.»

 
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenbald

Ein parallell røyndom 26.03.2021

«Stig Beite Løken vel sjeldan minste motstands veg i dei litterære arbeida sine, heller ikkje her. Takk for det. Det krev sin universomsetjar å lese dei to siste romanane hans, men gjer ein det, kan ein fort kjenne seg motivert til å plassere seg i eit her og no. I denne verda»

«Stig Beite Løken har vore i sitt rikhaldige språkreiskapsskjul og henta verkty til å skape ein røyndom som er parallell med vår eigen, og som liknar, og han liknar fordi all alternativ røyndom som er menneskeskapt, uansett vil ha i seg menneska sin måte å gjere ting på.»

«I tillegg er ramma rundt forteljinga storpolitiske scenario som makttilhøvet mellom USA og Kina, propaganda frå alle kantar, og nokre interessentar ønsker til og med å lage underhaldning av enkeltskjebnar. Har du sett på maken? Ja.»

Ingvild Bræin, Dag og tid

Til toppen

Om forfatter

Stig Beite Løken (f. 1983) bor i Stavanger. Han debuterte i 2012 med novellesamlingen Det finnes ingenting mer livsbejaende enn å være mørkeredd.