Det blomstra så sinnssjukt (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 96
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Nynorsk
ISBN/EAN: 9788202299200
Kategori: Lyrikk
Omtale Det blomstra så sinnssjukt

Her er dikt om kjærleik, svik, tru og tvil. Mange handlar om par, også om kjærleiken mellom eldre. Som før hos Ødegård finn vi dikt om psykisk sjukdom, og i nokre dikt ligg det eit engasjement for ufødde borns rett til liv uansett genetiske ”feil”. Ødegårds nye dikt er som mini-romanar, med sterke, realistiske bilete – og ofte i ein balansegang mellom det vulgære og det opphøgde.

Til toppen

Flere bøker av Knut Ødegård:

Anmeldelser Det blomstra så sinnssjukt

Glødande om rustfri kjærleik

"Samlinga fortjener seks for den skrudde surrealismen, for medvete og smakfull bruk av språk, og liksom slentrande og likesæl, men likevel stram disposisjon."

 
Mette Karlsvik, Romsdals Budstikke

”Sterke dikt. ... eit enormt spenn i materiale og tilnærmingsmåte. Medrivande og spennande dikt blir det av alt materialet. Knut Ødegårds dikt er omsett til mange språk, og han har eit stort namn i mange krinsar ute i verda. ...ein skal lese så sakte som lyrisk dikting gjer krav på. Då møter ein noko så sjeldan som ein diktar.

Hans H. Skei, Aftenposten

”Stort og gripande....Det er jordnært og himmelvendt på same tid, det er mikro- og makrounivers som kastar lys over kvarandre i berøring med den naive undringa over det mysteriøse og det religiøse i liva til kvar einskild, og her løftar Knut Ødegård fram det store i enkle og ukompliserte menneske og gjer dei synlege i eit forsvar for alt liv og alt levande frå det minste til det største. Det er ein etisk humuanitet i botnen av desse dikta... Kanskje årets diktsamling, vesentleg i fom og innhald, og eit høgdepunkt i Knut Ødegårds lyrikk. ...Om det skal delast ut ein Bragepris i lyrikk dette året, er dette ein opplagt kandidat. Og om det skal delast ut ein heiderspris slik det blir gjort kvart år, er Knut Ødegård også ein opplagd kandidat.”

Oddmund Hagen, Dag og Tid

"Knut Ødegård har skrevet et dikt som godt kunne vært en roman. Og han lykkes godt...Dette diktet vokser for hver linje, lik barnet i magen og klokka som nærmer seg tolv og snøen som faller fra himmelen. Og det befester denne boken som vakker."

Kjell-Richard Landaasen, Vårt Land

Til toppen

Om forfatter

Knut Ødegård er født i Molde i 1945. Han debuterte som lyriker i 1967 med samlingen Drøymaren, vandraren og kjelda. Siden debuten har han gitt ut 14 diktsamlinger og en rekke samlinger med gjendiktninger av utenlandsk, særlig islandsk, lyrikk. Et storverk er hans firebinds utgave av eddadiktene (2013–2016) Hans foreløpig siste utgivelser er diktsamlingen Tida er inne (2017), som ble nominert til Brageprisen, og romanen Fuglespråk (2019).

Han har i alt gitt ut over 40 bøker, blant dem er også barne- og ungdomsbøker, essays, dramatikk og tre fagbøker om Island.

Få, om noen nålevende norsk lyriker blitt så hyppig oversatt til utenlandske språk som ham. Diktsamlingene hans er nå utgitt på 42 språk, bl.a. engelsk, tysk, fransk, kinesisk, arabisk, ungarsk, nederlandsk, serbisk, islandsk, bulgarsk og mongolsk.

Forfatteren har i årevis bodd både på Island og i Norge. På Island var han i mange år direktør for Nordens Hus. I Norge grunnla han i 1992 Bjørnsonfestivalen som han var president for i ti år. Deretter tok han initiativet til opprettelsen av Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet der han var president i tolv år. Han er også aktiv som litteraturkritiker, han arbeidet i 40 år for Aftenposten men er fra 2009 kritiker i Vårt Land.

Han ble statsstipendiat i 1989. Han har mottatt en lang rekke norske og utenlandske priser og ordener, bl.a. Anders Jahres Kulturpris, Doblougprisen, Bastianprisen, Hermann Wildenveys lyrikkpris, kommandørkorset med stjerne av Islands Falkeorden, kommandørkorset av den pavelige Ridderordenen av Den hellige Grav i Jerusalem og ridderkorset 1. kl. av Den Kongelige Norske Fortjenstorden. I 2017 ble han kreert til æresprofessor i litteratur ved statsuniversitetet i Ulaanbaatar i Mongolia.