Den andre mannen (Innbundet)

Forfatter:

Christian Rugstad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2004
Antall sider: 288
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: O Homem Duplicado
Oversatt av: Rugstad, Christian
ISBN/EAN: 9788202222628
Kategori: Romaner
Omtale Den andre mannen

I sin tiende roman kaster nobelprisvinneren José Saramago (f. 1922) seg ut i en tilsynelatende vilter harselas, men henter seg inn med stort alvor. Latteren som bølger gjennom historien kan plutselig komme til å sitte fast i halsen.

Tertuliano Máximo Afonso er historielærer, “han bor alene og kjeder seg, eller for å si det med den kliniske presisjon som kreves i våre dager, han lider av denne midlertidige sjelelige forstemthet som vanligvis går under navnet depresjon”. Han holder venninnen Maria da Paz noenlunde varm, uten å forplikte seg, og er egentlig mer lidenskapelig engasjert i film enn i henne. En alenekveld i leiligheten ser han på den ganske ukjente “Den som leter, finner”. Fem ganger dukker det opp en resepsjonist i filmen - og til historielærerens bestyrtelse er denne statistskuespilleren på en prikk lik ham selv. En dobbeltgjenger, et duplikat, en i alle henseender tro kopi! Ad finurlige veier finner han frem til fyren - i en skakende konfrontasjon som snart eksploderer i en klassisk forviklingskomedie der ikke engang bruk av løsskjegg og hornbriller er for nedrig. Gode og dessverre også rendyrket perfide krefter utløses. Lærer Tertuliano og b-skuespiller António Claro utfordrer hverandre på de vesentligste spørsmål: hvem kom først, hvem er originalen og hvem er kopien?

Til toppen

Andre utgaver

Den andre mannen
Bokmål Ebok 2010
Den andre mannen
Bokmål Heftet 2010
Om forfatter

José Saramago (1922-2010). Klosterkrønike ble hans store gjennombrudd, også internasjonalt. Hans arbeider er oversatt til over tretti språk. Saramagos bøker selger i hundretusener i hjemlandet Portugal og har en stor leserskare også i Norge. Svenska akademien tildelte ham Nobels litteraturpris for 1998 med følgende begrunnelse: "Med sine lignelser som bæres av fantasi, medfølelse og ironi, gjør han det stadig og på ny mulig å gripe en flyktig virklighet." Saramago døde 18. juni 2010.