De søvnløse (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 160
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202527556
Kategori: Romaner
Omtale De søvnløse

Ny, storslått roman fra vinneren av Nordisk Råds Litteraturpris!

Året er 2025 i, Tasiilaq i Grønland. Det er sommer, og solen går aldri ned. Dette preger innbyggerne, som søvnløst famler rundt i lyset mens krigen raser nede i Europa. De søvnløse er en stafettroman om det grønlandske samfunnet med alle sine utfordringer. En forrykende roman fra en av våre fremste forfattere.

Til toppen

varm, menneskelig og tragikomisk,..
Maya Troberg Djuve, Dagbladet

Andre utgaver

De søvnløse
Bokmål Ebok 2016
De søvnløse
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016
De søvnløse
Bokmål Heftet 2017

Flere bøker av Kim Leine:

Anmeldelser De søvnløse

Frisk sykehusroman

"Artig og alvorlig fortelling om menneskene på et sykehus et søvnløst sommerdøgn på Grønland, mens kriger raser rundt i Europa.[...] Og i all denne turneringen av mennesker som har fått sine tildelte roller som komponenter i en elektrisk krets, seriekoblet der strømmen må gå gjennom alle for å fungere, skinner solen nådeløs, natt og dag, som røntgenstråler. Det er en flott teknikk forfatteren, som mottok Nordisk råds litteraturpris i 2013 for den fantastiske romanen «Profetene i Evighetsfjorden», legger for dagen i denne litt mindre ambisiøse, men både morsomme og alvorlige romanen. Men med tanke på at Kim Leine (født i Norge, bor i Danmark, skriver på dansk og norsk) selv har arbeidet mange år som sykepleier på Grønland, sitter han inne med store kunnskaper om et lite sykehus sitt virke og dets pasienters engstelser og lindringer. "

 
Stein Roll, Adresseavisen

«Kim Leines nye grønlandsroman er varm, menneskelig og tragikomisk, slik livet kan være.»

 
Maya Troberg Djuve, Dagbladet

Grønlandske forviklinger

"Stramt strukturert skildring av grønlandske hverdagsskjebner"

Steinar Sivertsen, Stavanger Afteblad

Den har noe elegant og skjødesløst ved seg, som er typisk for romaner fra svært talentfulle forfattere.

Knut Hoem, NRK

Til toppen

Om forfatter

Kim Leine er en dansk-norsk forfatter, vokste opp i Norge og flyttet som 17-åring til Danmark, og utdannet seg til sykepleier. Han flyttet til Grønland hvor han bodde i 15 år. I 2004 kom han tilbake til Danmark, og debuterte i 2007 med romanen Kalak som har sterke selvbiografiske trekk. Boken handler om sykepleieren Kim som drar til Grønland for å komme bort fra en far som misbruker ham seksuelt, men livet der blir preget av destruktiv bruk av alkohol og narkotika.

Det store gjennombruddet som forfatter kom med den bredt anlagte romanen Profetene fra Evighetsfjorden, som skildrer kristne misjonærers forsøk på å omvende den fordrukne og ugudelige befolkningen på Grønland. Kim Leine ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for romanen i 2013.

Avgrunnen (2015) er en stor fortelling om krig og fred gjennom tvillingbrødrene Kaj og Ibs skjebne i første halvdel av det forrige hundreåret. Vi følger dem fra den finske borgerkrigen, gjennom mellomkrigstiden og okkupasjonstiden i Danmark.

Rød mann/Sort mann (2018) er en uavhengig oppfølger av Profetene i Evighetsfjorden, og handlingen er lagt noe før i tid. Den røde mann er presten Hans Egede som leder kristningen av Grønland. Hans motstander er sjamanen Appaluttoq. Det blir et voldsomt møte mellom to kulturer.

Profetene i Evighetsfjorden og Rød mann/Sort mann er de to første bøkene i en trilogi. Se oversikt over utgivelsene i Grønlands-trilogien her. I 2020 kom Dansk standard, en grøsser om et søskenpar som blir gjemsøkt av fortiden.

Leine har også skrevet romanene Valdemarsdag (2009), De søvnløse (2016), og barnebøkene Skogpiken Skjerv (2016), Gutten som dro nordover med faren sin for å finne julenissen (2016) og Jenta som kunne snakke med hunder (2017).

Kim Leine skriver først sine bøker på dansk, så oversetter han dem selv til norsk.