Datastøttet journalistikk (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 208
Forlag: IJ-forlaget
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202404260
Kategori: Journalistikk og mediefag
Fag: Journalistikk, Mediefag
Nivå: Akademisk
Omtale Datastøttet journalistikk

Hvordan analysere sosiale nettverk, finne de skjulte edderkoppene og avdekke forbindelsene andre har oversett? Hvordan høste inn data og koble opplysninger som aldri har vært sett i sammenheng tidligere?

Krav til kunnskap om denne typen digital research tvinger seg fram med stor kraft i moderne journalistikk. Et økende tilfang av rådata skaper gjerne gode idéer til undersøkende prosjekter, men hvordan kommer man i gang med gravingen?

Datastøttet journalistikk gir inspirasjon til å gå løs på store datamengder og viser hvordan du kan starte. Den tar for seg retten til å få utlevert sammenstillinger fra forvaltningens databaser, og gir råd om hvordan argumentere for å få ut datasett fra både offentlige og private aktører.

Forfatteren tar sikte på å bygge opp en bredere forståelse av feltet. Skjermskraping, datagruvedrift og sosial nettverksanalyse blir satt inn i en journalistisk sammenheng. Eksempler fra virkelige, undersøkende prosjekter utvider rammene for hvor viktig datamaskinen din kan bli i journalistikken. Samtidig inneholder boka også en del med praktiske «hands on»-eksempler på skraping av store datamengder fra nettet ved hjelp av selvkomponerte skript.

Det er utarbeidet et eget nettsted i tilknytning til boka, lenken finner du i høyre kant.

Til toppen

Du vil kanskje også like

Anmeldelser Datastøttet journalistikk

Espen Andersen viser hvorfor programmering som journalistisk metode har gullalderen foran seg

«Det fin­nes ingen kon­kur­ren­ter til denne boken akku­rat nå. [...] i de kom­mende årene antar jeg denne vil være å finne i mange skole­sek­ker og presse­bag­ger i Norge. Dette er data­jour­na­lis­tikk i 2013, men nok også noen år inn i framtiden. »

Eirik Svaelin

"Forhåpentligvis vil boken inspirere nye gravende journalister og større bruk av innsynsloven for å få tilgang til offentlige databaser. Kanskje denne boken kan rekruttere en ny generasjon journalister som krever mer innsyn og åpenhet i offentlig forvaltning."

Ole Peter Galaasen

Til toppen

Om forfatter
Espen Andersen er journalist og programmerer i NRK Brennpunkts undersøkende nettdesk. Han har tidligere vært nyhetsjournalist og nettutvikler i Budstikka, og har blant annet laget førsteutgaven av Budstikkas Eiendomsbase og NRK Brennpunkts Maktbase. Andersen har i en årrekke jobbet med å forene datateknologi og journalistikk, og er opptatt av å fremme størst mulig åpenhet rundt offentlige data. Han har tidligere sittet i styret for Norwegian Online News Association (NONA), og er i dag medlem av Norsk Presseforbunds offentlighetsutvalg.