Dagbok fra Guantanamo (Innbundet)

Forfatter:

og

Rune R. Moen (Oversetter)

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 400
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Oversatt av: Moen, Rune R.
ISBN/EAN: 9788202432102
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Dagbok fra Guantanamo

Et skremmende, mørkt, humoristisk, og overraskende taktfullt dokument om livet i den beryktede Guantánamo-leiren.

Mohamedou Ould Slahi har vært fengslet i leiren siden 2002 uten å ha blitt siktet for konkrete lovbrudd. Etter tre år i fangeleiren begynte han å føre dagbok hvor han forsøkte å nøste opp livet fra tiden før han forsvant inn i amerikansk fangenskap, fra alle avhørene og forflytningene som ledet fram til leiren, og fra hverdagen som fange i Guantánamo. Slahis dagbok er ikke bare en sterk skildring av et justismord, men en dypt personlig selvbiografi.

«Et innblikk i helvete, verre enn Orwell, verre en Kafka: evig tortur på resept fra de gale doktorene fra Washington.» John le Carré

Til toppen

Andre utgaver

Dagbok fra Guantánamo
Bokmål Ebok 2015
Anmeldelser Dagbok fra Guantanamo

"Uten like i vår tids dokumentarlitteratur"

Marius Wulfsberg, Dagbladet

Obamas fange forteller

"HVIS TORTURISTER HAR onde drømmer, må det være om ofre som overlever og skriver bok om slagene, smerten, og alle de djevelske ydmykelsene. Og verre: At ofrene gjør det med moralsk overlegenhet.
Ikke bare er det over­veldende sannsynlig at ameri­kanerne har herjet med en uskyldig mann i 13 år, Mohamedou Ould Slahi beskriver det vedvarende overgrepet med en humanistisk toleranse som minner om Nelson Mandela på Robben Island. [...] Slahi ble fengslet under Bush og pint under Rumsfeld, men halvparten av tiden har han vært Obamas fange. Det er en vedvarende skam, som kommer til å bli enda mer pinlig når verden nå endelig får lese hvordan en tilsynelatende rettsstat har behandlet fange nummer 760."

 
Sven Egil Omdal, Bergens Tidende

"Den første publiserte dagboken fra en nåværende fange på Guantánamo Bay både ryster og overrasker med galgenhumor og konkrete detaljer. [...] boken gir overbevisende stemme til et menneske som får umenneskelig brutal behandling, og som fortsatt er fange av uvisse og offisielt varierende årsaker. Inntrykkene fra innsiden formidles dempet og konkret, et godt valg i en historie som er dramatisk nok."

Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

Reise til mørkets hjerte

"Dagbok fra Guantánamo er et viktig dokument som belyser grove menneskerettighetsbrudd – til dels skjult av sladder som i seg selv vitner om en radbrukket ytringsfrihet."

Bjarne Robberstad, Klassekampen

Historisk dagbok fra Guantánamo

"Det er grusomt å lese. Dette er Kafka revisited, men med én stor forskjell: Dette er virkeligheten. Slik opplever et tenkende og skrivende menneske den forfølgelsen som Kafka pakket inn i skjønnlitteratur.

[...] Slahi er en velutdannet og intelligent mann, noe vi tydelig merker fra første stund. Slahis tekst særmerker seg med en selvstendig stemme med blikk for detaljer, analyser og til og med humor midt oppi skrekken. Det aller viktigste man kan lære av å lese denne boken, er hvordan tortur avhumaniserer både den torturerte og bøddelen."

Eskil Skjeldal, Vårt land

Til toppen

Om forfatter

Mohamedou Ould Slahi (f.1970) er fra Mauritania og har sittet fanget i den amerikanske fangeleiren på Guantánamo siden august 2002.