Byen brenner (Innbundet)

En kjuagutts erindringer om krig og evakuering

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2008
Antall sider: 320
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788204142887
Omtale Byen brenner

20. april 1944 eksploderte en båt full av sprengstoff i Bergen. 101 døde, 5000 ble såret og sentrum lå i ruiner. Den sommeren ble 4000 barn evakuert fra byen. 10 år gamle Arne Fuglum var blant dem som ble sendt alene med navnelapp rundt halsen til en fremmed familie langt hjemmefra. For en skranten kjuagutt ble den fredelige sommeren på Åslagarden i Ørsta et vendepunkt i livet.

Da det smalt på ny i Bergen i oktober samme år var det ingen ulykke, men et alliert angrep mot tyskernes viktigste ubåthavn i Nord-Atlanteren. 61 barn omkom da bombene traff Holen skole. Nå hersket ingen tvil om at byen ikke var et blivende sted - ei heller for oppfinnsomme kjuagutter.

Byen brenner formidler et stykke vestlandsk krigshistorie sett gjennom tiåringen Arnes øyne, men også med utgangspunkt i mannen som var en viktig drivkraft bak Barnehjelpens evakueringsarbeid, journalist Egil Tresselt. Boken er spekket med øyenvitneskildringer og detaljer om krigshverdagen i Bergen og i Ørsta – og også en hyllest til alle som åpnet sine hjem og deltok i arbeidet for å få byens barn i sikkerhet.

Til toppen

Om forfatter

Arve Fuglum (f. 1964) har røtter i Bergen og er vokst opp i Drammen. Han begynte å jobbe i NRK Hedmark i Elverum i desember 1989, og var siden tilknyttet både P2s morgenradio, Her og Nå og Radiosporten. Fast ansatt i Radiosporten ble han i 1994, etter noen måneders engasjement som pressekontakt for LOOC under Fakkelstafetten.

I 1995 overtok han hovedansvaret for fotballkommenteringen i NRK Radiosporten. Mange vil også kjenne igjen navnet fra programmet "Herreavdelingen" på P1, hvor han med ujevne mellomrom stikker innom med oppdatering av internasjonale cricketnyheter. Nå arbeider Fuglum for Canal Plus.

Byen brenner har han skrevet i nært samarbeid med sin far Arne Fuglum.