Buffy By er talentfull (Innbundet)

En selvbiografi

Serie: Buffy By 1

Forfatter:

Nora Brech (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 256
Illustratør: Brech, Nora
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie: Buffy By
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788202609573
Kategori: Romaner for barn
Alder: 9 - 12
Omtale Buffy By er talentfull

Møt Buffy By, fattig jente i rike Oslo. Talentløs med ball, men naturtalent i slalåm, verdens tredje dyreste sport. Hvordan skal det gå?

Klasse 6B på Refstad skole skal skrive selvbiografi. Buffy By vil helst skrive om slalåm – eller aller helst vil hun kjøre slalåm. På gratiskurset i vinterferien viser det seg at hun er et naturtalent! Bare så synd de ikke har penger til treningsavgift – eller ski eller staver eller klær eller noen ting, egentlig.
Men Buffy By mister ikke motet av den grunn. Og hun har alltid en god idé eller tre.

Det finnes ikke mange bøker om fattige barn i dagens Norge. Men her er Buffy Bys selvbiografi, og den likner ikke på noe annet!

Jeg og Bobby har ganske lite her i verden. Mange i klassen har foreldre, kanskje skilte, men likevel … Du har minst to besteforeldre. De har av og til en oldeforelder. Hvis foreldrene er skilt, har de halvsøsken, stesøsken, steforeldre, besteforeldre gjennom steforeldrene.
Jeg og Bobby – vi har mamma. Lillie By, den peneste mammaen i Oslo.
Og så Jimmy Jeeves, faren til meg og Bobby, men han har ingen sett siden Bobby ble født.

Buffy By er talentfull ble nominert til Brageprisen i kategorien Beste barne- og ungdomsbok i 2019.

Til toppen

Andre utgaver

Buffy By er talentfull
Bokmål Ebok 2019
Buffy By er talentfull
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
Buffy By er talentfull
Bokmål Heftet 2020

Flere bøker av Ingeborg Arvola:

Anmeldelser Buffy By er talentfull

Årets beste barnebøker 07.12.2019

Buffy By og den vesle familien hennes er helstøpte fra første side av. De er fattige i et ellers rikt Norge, men gyver løs på hverdagene med stolt-het, humor og kjærlighet. Kompleks og klok bok om en annerledes, men bra barndom.

 
Kristine Isaksen, VG

Herlege bøker om Buffy By 19.03.2022

"ein herleg serie med mykje humor"

Solfrid Olmhus, Valdres

De beste bøkene fra 2019 06.12.2019

Endelige en fortelling om et vanskeligstilt barn som tenker at livet er gøy. Buffy By er Tonje Glimmerdal fra Oslo øst, og dette er hennes selvbiografi. Arvola skriver klokt, sprøtt og sårt om ei jente som har vært ute mang en vinternatt med livsmotet i behold.

Karen Frøsland Nystøyl, Vårt Land

Livet er en alvorlig sak i norske barnebøker 16.11.2019

Det som gjør Buffy til en uimotståelig barnebokvenn er ikke bare bokens ytre handling, men miljøet og stemningen. Det er lett å like miksen av et raust klassemiljø som er helt fritt for de superbitch-intrigene vi møter i mange barnebøker, og en hovedperson med naiv, ukuelig optimisme til tross for alle hendelige uhell og problemer. Og ikke minst er det fortellerstemmen som bærer gjennom små og store kriser.

Morten Olsen Haugen, Aftenposten

Fulltreffer fra Arvola 11.06.2019

Jeg tror dette må være den artigste selvbiografien jeg har lest. (...)

Ingeborg Arvola har skapt en jente det er lett å like. For Buffy tar utfordringer som Pippi Langstrømpe ville gjort det. Hun er sta, oppfinnsom og bare bittelitte grann løgnaktig. (...)

«Buffy By er talentfull» er talentfullt skrevet. Den er en real opptur å lese. Så får det heller være så som så med at realismen utfordres litt mot slutten, og at Buffy kan oppleves som i overkant optimistisk.
Nora Brech har gjennomillustrert boken. De humoristiske sort-hvitt-tegningene hennes har grepet energien i fortellingen - og de skaper rom for små pauser og refleksjon i en tekst som forøvrig er tettpakket med dialog og svært lettlest.

Anne Cathrine Straume, NRK

Pollyanna i ny versjon 03.05.2019

Språkleg svingar det godt, med friske replikkar og leikne skildringar.
Barnelesaren vil la seg underhalde og engasjere, medan det moralske prosjektet utfaldar seg mellom linjene.

Janne Karin Støylen, DAG OG TID

Hvordan man tar det 29.04.2019

Ingeborg Arvolas nye serie om fattigjenta Buffy Bys eventyr starter friskt, og åpner for mange interessante diskusjoner om moral og økonomi.
(...)
Buffy By har kommet for å bli – og godt er det.

Marius Emanuelsen, Barnebokkritikk.no

Buffy By er talentfull 24.03.2019

#buffybyertalentfull av #ingeborgarvola er både viktig, vakker og utrendy på en fin måte. Motoren i historien er Buffys ønske om å dra på slalåmleir, og de to temaene fattigdom og fraværende far blir etter hvert fint vevd sammen. Og veldig fint for en gangs skyld å lese om et klasserom uten kriger.

Morten Haugen, @bokmorten på Instagram

Til toppen

Om forfatter

Ingeborg Arvola (f. 1974) er oppvokst i Tromsø, og bor nå i Oslo. Hun debuterte i 1999 med romanen Korellhuset og har siden skrevet en rekke bøker for både barn og voksne, blant annet Neiden 1970 og Plutselige varmegrader. Høsten 2021 utkommer Kniven i ilden, første bok i serien Ruijan rannalla - Sanger fra Ishavet. Arvola er også dramatiker. I 2004 mottok hun Cappelenprisen, og i 2008 ble hun tildelt Havmannprisen for barneromanen Ingen dager uten regn.

Buffy By er talenfull (2019) ble tildelt Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur – Litteraturprisen og ble også nominert til Brageprisen.

.

Se oversikt over Buffy By-serien her.

Bøker i serien