Bondesamfunn og bondeopposisjon på Agder (Innbundet)

i overgangen mellom seinmiddelalder og tidlig nytid ca. 1480-1615

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 432
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202695552
Kategori: Historie , Historie, religion og filosofi og Fagbøker
Fag: Historie
Nivå: Akademisk
Omtale Bondesamfunn og bondeopposisjon på Agder

Det er en utbredt oppfatning at bøndene på Agder var spesielt stridbare i eldre tid. Agders historie i overgangen mellom middelalder og tidlig nytid er et slags terra incognita i norsk historieforskning, og disse oppfatningene har lenge stått uimotsagt.

I denne boken tegnes det opp et helt annet bilde av egden som pragmatisk og fleksibel i møte med øvrigheten, der de sporadiske konfliktene best forstås ut fra bondesamfunnets gamle selvstyreformer og bøndenes evne til å opptre samlet mot press utenfra. Etter hvert som Agder ble stadig sterkere innvevd i europeisk økonomi, ble også trykket fra øvrigheten mer merkbart. I denne sammenheng grep bøndene til en lang rekke motstandsformer, der direkte vold og opptøyer hører til unntakene.

Til toppen

Flere bøker av Kjell-Olav Masdalen:

Anmeldelser Bondesamfunn og bondeopposisjon på Agder

«En av de mest spennende bøkene fra Sørlandet akkurat nå, må være Kjell-Olav Masdalens gigantverk «Bondesamfunn og bondeopposisjon på Agder». Lite ante jeg at det skulle være så fascinerende å lese mange hundre sider om agderbøndenes liv og virke i perioden 1480–1615. [...] bevares for et viktig verk den tidligere direktøren ved Aust-Agder museum og arkiv, KUBEN, har laget!!»

 
Valerie Kubens, Fedrelandsvennen

Til toppen

Om forfatter

Kjell-Olav Masdalen (født 1948) er utdanna historiker fra Universitetet i Oslo. Han har jobba som arkivar ved Riksarkivet, Oslo byarkiv og Aust-Agder-Arkivet. Fra 2004 til 2015 var han direktør ved Aust- Agder kulturhistoriske senter, der han nå er seniorforsker. Han har skrevet Agders historie 1920-1945, Administrasjonshistorie og arkivkunnskap - Kommunene (sammen med Liv Mykland), Boka som redda Norge og flere historiske og arkivfaglige artikler.