Bløff (Innbundet)

Hvordan juks og selvbedrag gjør oss til ekte mennesker

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 400
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202423681
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Bløff

Juks og bedrag regnes ikke blant våre fineste ferdigheter, men uten dem ville vi ikke ha vært mennesker. Samme hvor sofistikerte og opplyste vi blir, grubler vi fortsatt over om vi føler «ekte kjærlighet» og om vi er i kontakt med våre «sanne jeg». Kan en forfalskning være ekte kunst? Hvordan avslører man en løgner? Hva betyr ærlighet i krig og politikk?

BLØFF handler om hva vi oppfatter som ekte og falskt, og hvorfor vi er så opptatt av å skille mellom dem. Bår Stenvik gransker nær og fjern historie, besøker Forsvarets forskningsinstitutt og drar på sjekkeskole, intervjuer kunsthistorikere og hjerneforskere, og fletter det hele sammen til en underholdende fortelling om det vi forakter, fascineres av, og aldri kommer unna: løgn, bedrag og selvbedrag.

Forfatter Bår Stenvik fikk bokhandlerprisen for sin kritikerroste bok Skitt. Og ga sist ut boken Dataspill her på Cappelen Damm.

Til toppen

Andre utgaver

Bløff
Bokmål Ebok 2014
Bløff
Bokmål Heftet 2015

Flere bøker av Bår Stenvik:

Anmeldelser Bløff

Tøff av bløff

“... et imponerende stykke nybrottsarbeid gjort i et underholdende språk”

 
Stein Roll , Adresseavisen

Bløff. Hvordan juks og selvbedrag gjør oss til ekte mennesker

"Om ikke Bløff gir en fullstendig oversikt over all verdens juks og bedrag (det hadde ikke vært mulig), gir den leseren et godt stillbilde av samfunnsmennesket anno 2014. Vil man gjøre seg gjeldende i samfunnsdebatten og i konversasjon uten å gjennomføre en anstrengende oppdatering på kunst, kultur, politikk og litteratur, gir boken et godt utgangspunkt for sosial bløffing."

Tidsskrift for Norsk Psykologforening

Underfundig underholdning

"Hadde jeg levert min vurdering av denne bokopplevelsen til VG, ville jeg ha insistert på at de skulle gi meg en blank terning. På den ville jeg ha tegnet to øyne, og et schempe-mega-digert-anti-ironisk-imponert smil. Det tilsvarer vel en femmer."

May Grethe Lerum, Prosa

Alt kommer sjelden til alt

"Stenvik har beholdt sin tro på betydningen av å undersøke et fenomen som står sentralt i vår tilværelse uten å redusere eller operasjonalisere."

Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

En løgnaktig reise

"Stenvik er i løpet av boka innom så vel bildekunst, musikk og skjønnlitteratur som selvhjelpslitteratur, plastisk kirurgi og moter. Naturens verden og politikkens vesen, ikke minst når det kommer til konflikt og krig, blir også analysert med henblikk på hvilken rolle løgn og lureri spiller for aktørene og tilskuerne. Pussige episoder og funfacts bindes sammen av forfatterens vurderinger på en måte som gjør framstillingen leseverdig, tross de mange og sprikende innfallsvinklene på temaet."

Ole Kallelid, Stavanger Aftenblad

Du bare bløffer!

"Bår Stenvik mener bedrageriet er undervurdert i menneskelig samvær.(...) Stenvik (fremstår) som en god vitenskapsformidler som skriver engasjerende og reflekterende essayistikk. Han viser at det å dikte, skryte, lyve og lure andre og seg selv er dypt menneskelig."

Marius Wulfsberg , Dagbladet

Juksemakeriet

"Stenviks største styrke som sakprosaforfatter er hans formidable teft for gode og talende eksempler, og de kommer som perler på en snor."

Jan Grue, Klassekampen

Til toppen

Om forfatter

Bår Stenvik (f. 1976) er journalist og bor i Oslo.

Han har gitt ut to prisbelønte bøker, Skitt (2011) og Dataspill (2011), og skriver artikler om alt fra litteratur og film til hjernedop og teknologi i aviser som Dagens Næringsliv og Dagbladet og tidsskrifter som Vinduet og Vagant. Hans forrige bok, BLØFF – Hvordan juks og selvbedrag gjør oss til ekte mennesker (2014), er oversatt til tysk og russisk. I 2020 er han aktuell med boka Det store spillet om å overleve i algoritmenes tidsalder.