Blitz (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2001
Antall sider: 287
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202202132
Omtale Blitz
Spennende kriminalroman med bomber, ran av en pengetransport og en jente som forsvinner. Adresseavisa-journalistene William Schrøder og Ivar Damgård fra fjorårets suksess "Blomster og blod" får hendene fulle når de forsøker å nøste opp i trådene.

Det begynner med at fjortenåringen Cecilie Nilsen lar seg avbilde i halvpornografisk positur for sladderbladet Blitz. Sladderbladets lokale representant Jan Brekkedal tillater seg å spørre om det er en ny Marilyn Monroe? Men ikke lenge etterpå forsvinner hun og det ser ut som det spørsmålet aldri vil bli besvart. Hun glemmes da også mer eller mindre når det blir sendt en brevbombe fra Trøndelag som dreper sin mottaker i Oslo. Samtidig hyres den unge og ensomme Bård Brandsjø av Robinson til et sjåføroppdrag han raskt skjønner er på kanten av loven.

Når avisene dagen etter kan fortelle om det første store ranet av en pengetransport i Trøndelag, så skjønner også Bård Brandsjø hva han har vært med på. Disse tre begivenheten som tilsynelatende ikke har noe med hverandre å gjøre, viser seg å henge sammen når journalistene William Schrøder og Ivar Damgård (som vi ble kjent med i Blomster og blod) begynner å grave i sakene.

Skagens roman henter sin tittel fra sladderbladet Blitz. Et blad som lever opp til navnet sitt: Intet forblir i mørke, alt skal fram, men ting og hendelser får bare komme fram i glimt og i blitzlyset fryses livet i et grovkornet bilde. Sammenhenger, beveggrunner, ansvar, anstendighet, undring og selve spenningen forsvinner i overeksponering.

Som sådan er Skagens Blitz det stikk motsatte: En kriminalroman der lyset får lov å brenne lenger, hvor spenningen, undringen, anstendighet, ansvar, beveggrunner og sammenhenger får utfolde seg – i en spennende historie, fortalt i et tett og drivende språk.

  • Les første kapittel

Til toppen

Andre utgaver

Blitz
Bokmål Heftet 2008
Blitz
Bokmål Ebok 2010
Anmeldelser Blitz
«Blitz er et ekte Skagen-produkt, velskrevet, velkomponert, sikker i personskildringen, med en ny vri på velbrukte motiver og en rekke tilsynelatende separate handlingstråder som tilslutt veves sammen, med alle knuter forsvarlig knyttet. (...) Skagen stiller i spenningslitteraturens mesterliga og har atter en gang levert varen»Øystein Rottem, Dagbladet
«Og det er få krimfortellinger, hva enten av norsk eller utenlandsk herkomst, man trives så utmerket i selskap med; det er rene festen»Terje Stemland, Aftenposten

Til toppen

Om forfatter

Fredrik Skagen ble født i Trondheim i 1936, er gift og har to barn. Han debuterte i 1968 med romanen Jakten etter Auriga og er en av Norges mest produktive, mest oversatte og mest prisbelønnede forfattere. Siste utgitte roman er den kritikerroste God natt, elskede fra 2007.

Skagen har gjort stor lykke med de åtte bøkene om falskmyntneren og antihelten Morten Martens. Flere av de andre krimromanene refererer til et univers rundt Trondheim politikammer, men blant de hittil 33 utgitte bøkene finnes det også «vanlige» romaner, barnebøker og et par rent dokumentariske.

Skagen har skrevet siden han var guttunge. Han satset først på en karriere som bibliotekar og jazzmusiker, men har vært forfatter på heltid siden 1976. Den første lydboka som ble utgitt i Norge var for øvrig Skagens krimroman Forræderen.