Bjarte Engers livegenskap av Freddy O. Fjellheim (Ebok)
Ebok

Bjarte Engers livegenskap (Ebok)

Forfatter:

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2010
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 1.09 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202308988
Kategori: Romaner
Omtale Bjarte Engers livegenskap

Hva innebærer det å drepe et menneske mentalt? Er det en sammenheng mellom økologisk krise og moral? Blir rike mennesker dumme av rikdom? Hva er våkenhet? Er menns fysisk vold unatur, mens kvinners psykisk vold er kulturelt akseptabelt? Har middelklassen overtatt overklassens kommunikasjonsformer? Kan ensomhet gi styrke?

Freddy Fjellheim (f. 1957) har det siste tiåret undersøkt og kritisert det nyrike Norge i bøker, aviser og tidsskrifter. Gjennom komiske og tragiske fortellinger, med satirer og essays, blir vi i årets bok kjent med livet og tankene til legen Bjarte Enger. Utgangspunktet er Engers mangeartede opptegnelser etter tapet av hustruen Dora. Legens sorg leder ham til et drastisk frihetsvalg med visjonære ansatser. Forholdet til sønnen Bengt, som har giftet seg med en svensk overklassepike, står sentralt. I den sammenheng oppdager Bjarte Enger "en årtusengammel sykdom", det mentale mordet.

Til toppen

Anmeldelser Bjarte Engers livegenskap

"dette er litteratur av ypperste klasse...vakkert, gripende og ikke minst: urovekkende."

 
Kjell Jørgen Holbye, Fredrikstad Blad

"Bokåret er egentlig bare så vidt i gang, men jeg er allerede fristet til å utrope «Bjarte Engers livegenskap» til årets klokeste norske roman."

Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

"Freddy Fjellheim har skrevet en dristig satire over dårskapen i det senkapitalistiske overflodssamfunnet. (...) Skildringen av den intrikate overføringen av verdier og holdninger mellom generasjonene, er mesterlig.(...) få norske bøker stiller like gode spørsmål om hva som er et bedre liv."

Tom Egil Hverven, Klassekampen

"Teksten motsetter seg å være en fangende tekst, den ofrer sitt potensial som salgbar roman for å forsøke å si noe alvorlig om vår samtid. "

Astrid Fosvold, Morgenbladet

"(...) originalt og stilig gjort."

Cathrine Krøger, Dagbladet

"Hvis vi ikke visste hvor mye i våre liv som er tomhet og jag etter vind, vet vi det etter lesningen av denne boken."

Hans H. Skei, Aftenposten

Til toppen

Om forfatter

Freddy Fjellheim er født i Fredrikstad i 1957. Han debuterte som forfatter med 1. Olsens Bok (1983) som ble utgitt psevdonymt. Hele Fjellheims forfatterskap er preget av en stadig utprøvning av litterære uttrykksformer. Poesi, prosa og sakprosa veksler om tyngdepunktene, og sjangere integreres i forløp som har leserens våkenhet som siktemål. Slik kan man i Fjellheims bøker lese om temaer som vanligvis ikke behandles innenfor ett og samme verk.

Forfatteren er en aktiv deltager i offentligheten gjennom essays og artikler til aviser og tidsskrifter. Han arbeider også som kritiker av litteratur.

Freddy Fjellheim har gjennom mange år undersøkt og kritisert det nyrike Norge ut i fra en økologisk tenkning.