Bevegelsen (Innbundet)

det andre stedet

Forfatter:

Henning J. Gundersen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 336
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Rörelsen
Oversatt av: Gundersen, Henning J.
ISBN/EAN: 9788202497903
Kategori: Romaner
Omtale Bevegelsen

En magisk selvbiografi som vakler mellom fiksjon og fakta. Full av referanser til John Ajvide Lindqvists tidligere bøker, og også til hans egen oppvekst.

I september 1985 flytter John Ajvide Lindqvist inn i et mørkt og trangt lite hus på Luntmakergatan i Stockholm, vegg i vegg med Brunkebergstunneln. Han skal skape seg en karriere som tryllekunstner. Noen uker senere blir han tatt for butikktjuveri på Åhléns og må tilbringe en natt i spjelet. I løpet av den natta inntreffer en underlig bevegelse, og når han kommer hjem dagen etter har noe skjedd. Fugler faller fra himmelen og naboene oppfører seg underlig.

John Ajvide selv hevder at han har hatt to opplevelser som har fått ham til å bli forfatter av skrekkromaner. Den ene ble bearbeidet til debutromanen La den rette komme inn, den andre er hovedfokus i Bevegelsen. Det handler om et nærvær, et slags trykk, som fins i det offentlige badet bare et steinkast unna huset der han bor, rett ved Brunkebergstunneln. I dusjrommet der blir John vár noe som kan hjelpe oss over til den andre siden, til der drømmer blir sanne. Alt det koster er litt blod. Og snart er han dratt inn i en strøm av magi, vold og bestialitet som skal munne ut i Palme-drapet.

Bevegelsen: det andre stedet er en prequel til Lindqvists forrige bok Himmelstrand. Det er en fortelling om Sverige, og om vår streben etter sannhet og tilhørighet og om hvilken pris vi er villige til å betale for dette. Det er også historien om Stockholm midt på åttitallet, om trylling og sosialdemokrati. Det er den andre delen i Stedstrilogien, som kommer til å avsluttes med X det siste stedet.

Til toppen

Andre utgaver

Bevegelsens årsak
Bokmål Heftet 2008
Bevegelsen
Bokmål Ebok 2017
Bevegelsen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016

Flere bøker av John Ajvide Lindqvist:

Anmeldelser Bevegelsen

Sterk dannelsesroman fra Sveriges store skrekkmester 26.03.2017

"(...)her er det bare å glede seg rått til avsluttende bind i denne trilogien."

 
Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen

"Ny roman viser at John Ajvide Lindqvist kanskje er Sveriges beste historieforteller."

 
Cathrine Krøger, Dagbladet

”En ny bok av John Ajvide Lindqvist er både skrekkroman og selvbiografi. Så vanvittig at det fungerer! Og Arbetarbladets kulturredaktør tvinges til å be om forlatelse for fjorårets gretne anmeldelse.”

Bodil Juggas, Arbetarbladet

”Han er suveren til å mane frem stemninger og atmosfære, til å utferdige personer som er gamle kjente, selv om jeg aldri har truffet på noen som likner dem. I hans bøker kan jeg kjenne hvordan luften smakte på 80- og 90-tallet, det er da og ikke nå som er hans spesialitet.”

Håkan Lindgren, Svenska dagbladet

”I Bevegelsen utvider John Ajvide Lindqvist sin fortellekunst og tar forfatterskapet til nye høyder.”

Jonas Thente, Dagens nyheter

Til toppen

Om forfatter

John Ajvide Lindqvist (f. 1968) debuterte i 2004 med den kritikerroste romanen La den rette komme inn, som har blitt filmatisert av Tomas Alfredson. Han har blitt kalt svensk skrekklitteraturs moderne mester. Han har også utgitt kritikerroste romaner som Håndtering av udøde, Menneskehavn og Lille stjerne.

I Dagens næringsliv skriver Øyvind Holen: «Lindqvist blir ofte kalt «Nordens Stephen King», og selv om sammenligningen er i overkant enkel, er det også slående paralleller. Ikke fordi de skriver likt eller om de samme temaene, men fordi de forener skrekk med heimstadsdiktning, og tilsynelatende ser store ideer der folk flest bare ser trøtt hverdag. Det er derfor King klarer å skrive skrekk om alt fra vaskemaskiner til biblioteklån gått ut på dato, mens Lindqvist leker seg med å plassere horror-troper midt i det allmennsvenske samhället. Hos Lindqvist rakner hverdagen til fordel for skremmende krefter i drabantbyer og skjærgårder, på klassegjenforening og midtsommerfest, og han vikler inn alt fra Olof Palme-drapet til svensktoppartister i sine rysare