Barndom, Ungdom, Sommer. 3 bøker i 1 (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 592
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202379223
Kategori: Romaner
Omtale Barndom, Ungdom, Sommer. 3 bøker i 1

I Barndom går forfatteren tett innpå sin egen oppvekst i en liten by i apartheid-land, et stykke inn i landet fra Cape Town. Mor, far og to brødre bor i et nytt og meget alminnelig hus. Han er en skarp observatør, men en dårlig fortolker av det han ser. Foreldrenes fordommer blir hans egne: sorte, fargede, fattige og spesielt fattige boere, er ikke stort verdt.

«Den andre grunnen til at Barndom er ein unik roman, er at Coetzee er ein stor, verkeleg stor forfattar»
Marta Norheim, NRK P2 Kulturnytt

«... en intens og ganske ubehagelig leseopplevelse (...) I denne romanen viser Coetzee nok en gang hvilken stor forfatter han er.»
Turid Larsen, Dagsavisen

Ungdom er en selvbiografisk roman om nittenåringen som reiser fra et konfliktfylt Sør-Afrika til London. Tiden er ca 1960. Her skal han utfolde sine evner, her skal hans drømmer bli virkelighet. Hans poetiske åre skal forløses, romantiske møter skal finne sted. Men hva skjer?

«Det blir stor skrivekunst av det når J.M. Coetzee gir sin ironiske versjon av sin ungdoms jeg.»
Svein Johs Ottesen, Aftenposten

I Sommer arbeider en ung engelsk forfatter med en biografi om John Coetzee. Søkelyset rettes mot årene 1972 - 1977 da Coetzee, som da var i trettiårene, delte en hytte sammen med faren i en av forstedene til Cape Town.

«... en bok som gjør mange andre selvbiografiske fiksjoner ganske bleke.»
Turid Larsen, Dagsavisen

«En klartenkt og velskrevet bok med en overraskende undertone av paradoksalt håp i et hav av ensomhet, død og melankoli.»
Ane Farsethås, Dagens Næringsliv

Til toppen

Flere bøker av J.M. Coetzee:

Om forfatter

J.M. Coetzee er født i Sør-Afrika i 1940. Han har i unge år bodd og studert i både England og USA. Siden 2002 har han vært bosatt i Australia, og har også australsk statsborgerskap. Coetzee har blitt tildelt flere høythengende priser, blant annet Booker-prisen (to ganger) og Nobelprisen i litteratur som han mottok i 2003. I 2013 var Coetzee for første gang i Norge, der han deltok på Norsk Litteraturfestival - Sigrid Undset-dagene på Lillehammer, der han blant annet langleste fra Jesu barndom.

En av Coetzees mest kjente romaner er Vanære (Disgrace), som også er filmatisert med John Malkovich i hovedrollen. Trilogien Barndom, Ungdom og Sommer, står også sentralt i forfatterskapet. I 2014 kom romanen Jesu barndom som ble fulgt opp med Jesu skoledager (2018) og til slutt Jesu død (2021).