Barndom under lupen (Heftet)

Å vokse opp i en foranderlig mediekultur

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2006
Antall sider: 192
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202249632
Kategori: Samfunnsvitenskap , Grunnskolelærerutdanning og Utdanningsvitenskap
Fag: Pedagogikk og elevkunnskap, Sosiologi, Spesialpedagogikk
Nivå: Akademisk
Omtale Barndom under lupen

Barndom under lupen. Å vokse opp i en foranderlig mediekultur er en innføringsbok for studenter, lærere og andre som er opptatt av barn, barndom og medier. Boka er skrevet spesielt med tanke på fagene mediesosiologi, mediepedagogikk og mediepsykologi i tillegg til lærer- og førskolelærerutdanningene. Hovedvekten er lagt på nordiske medieprodukter, debatter og forskning, men det vises også til internasjonal litteratur.

Å være barn innebærer i dag å ha tilgang til en rekke medier, slik som tv, pc, dvd, cd, radio, aviser, bøker og mobiltelefon. Internettet muliggjør aktiviteter som gjerne foregår parallelt, slik som informasjonssøk, underholdning og kommunikasjon. Barns fritid er dessuten i økende grad preget av gjøremål som koster penger, og barn er blitt interessante som kjøpekraftige forbrukere. Økende velstandsutvikling, fokus på barns rettigheter og en stadig mer intensiv markedsføring av kommersielle produkter rettet mot barn, ikke minst gjennom mediene, utgjør fundamentale endringer i de materielle, sosiale og kulturelle forholdene som preger barns dagligliv.

Forfatteren retter søkelys mot konkrete medieprodukter som er laget for barn. Hun diskuterer for eksempel hvordan TV-program og bøker reflekterer endringer i synet på barn, barndom og barnekultur og hvordan barn er blitt posisjonert i offentlige debatter og forskning omkring medier og forbruk. Et viktig poeng i boka er hvordan så vel debatter som litteratur omkring barn og medier uttrykker både bekymring og ambivalens, men også en naiv tro på at barn innehar en naturlig mediekompetanse.

Til toppen

Anmeldelser Barndom under lupen
«Der er ingen tvivl om at Vebjørg Tingstad har skrevet en yderst kvalificeret fremstilling med et imponerende overblik over litteraturen på området og med et meget sikkert greb om hele forskningsfeltet, og der er ingen tvivl om at 'Barndom under lupen' bør finde sin plads som pensumlitteratur i lærerutdannelsen, og at den kan anbefales for lærere i både grund- og videregående skole.»Carsten Ohlmann, Norsk medietidsskrift 2/2007
«Denne boken bør lærere lese!»Kirsti Tveitereid, Lillegården kompetansesenter

Til toppen

Om forfatter
Vebjørg Tingstad er førsteamanuensis og nestleder ved Norsk senter for barneforskning, NTNU. Hun har publisert en rekke artikler om barndom, mediekultur og forbruk og forsvarte i 2003 doktoravhandlingen «Children's chat on the net: A study of social encounters in two Norwegian chat rooms». Hun underviser og veileder på de internasjonale og tverrfaglige MA- og PhD-programmene Childhood Studies og er redaktør av det nordiske tidsskriftet Barn.