Bare mamma som er Gud (Heftet)

En trilogi

Forfatter:

Bare mamma som er Gud er en oppvekstskildring der det fortelles med kjærlighet om det som er vondt.

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 576
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202542689
Kategori: Romaner
Omtale Bare mamma som er Gud

Gjennom tre bøker følger vi Elin, som følsom og bekymret 11-åring på et lite sted i Nord-Norge, som innflytter til Oslo, der hun går på reklameskole, og i siste bind som fattig alenemor på studenthybel. En usentimental og gripende skildring av en frossen ung kvinnes utvikling og begynnende frigjøring, i slekt med Cora Sandels Alberte-trilogi. Tilldelt Havmannprisen 2012.

Til toppen

... høyst leseverdig kvinneportrett.
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

Andre utgaver

Bare mamma som er Gud
Bokmål Innbundet 2010
Bare mamma som er Gud
Bokmål Ebok 2012
Bare mamma som er Gud
Bokmål Heftet 2011
Du vet ikke hvem jeg er
Bokmål Innbundet 2012
Du vet ikke hvem jeg er
Bokmål Ebok 2012
For deg, for deg alene
Bokmål Innbundet 2015
For deg, for deg alene
Bokmål Ebok 2015
For deg, for deg alene - Forfatterens innlesning
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015
Bare mamma som er Gud
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Du vet ikke hvem jeg er
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
For deg, for deg alene
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Anmeldelser Bare mamma som er Gud

Sterkt om alenemor

Om For deg, for deg alene:«Skildringen av Elins liv fram til romanens vendepunkt gir et tett og nært sinnsportrett av hovedpersonen. Så løfter Line Nyborg beretningen inn i et nytt spor som utvider historien på en overraskende måte. Dermed blir «For deg, for deg alene» noe mer enn et skarpskåret portrett av den unge kvinnen; forfatteren legger inn en konflikt som utvider perspektivet i en for øvrig sterk, psykologisk personskildring. Språklig lykkes forfatteren med å formidle hovedpersonens liv med inderlighet og ekthet uten at skildringen vipper over mot føleri og overfladisk patos.»

 
Finn Stenstad, Tønsbergs Blad

Inderlig psykologisk portrett av melankolsk og angstfull alenemor

Om For deg, for deg alene:«Sikkert er det at trilogien er et psykologisk dyptpløyende, stilistisk konsekvent og høyst leseverdig kvinneportrett.»

 
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

Om Du vet ikke hvem jeg er:«Det som gjør romanen leseverdig og god, er den impresjonistiske jeg-tonen som Line Nyborg har funnet. Den inngir etter min vurdering betydelig troverdighet. Jeg tror på den fremmedfølelsen og den sårbarheten som jeg-stemmen uttrykker.»

 
Finn Stenstad, Tønsbergs Blad

Å skape ei mor

Om For deg, for deg alene:«For dette er en bok som fortjener å leses sakte, en bok man vil (uth.) lese sakte, for ikke å gå glipp av de fine formuleringene. Språket er enkelt og hverdagslig, men også sanselig og visuelt. […] Hun skriver fram poetiske bilder med slående metaforer. små "språklige lykketreff", som Hamsun kaller det, sukkertøy som man vil suge lenge på. […] Det er et modig prosjekt dette, å skrive om sorg i en så melankolsk tone, så utførlig og gjentakende om hvor ensomt det er å være alene med en unge. Det kunne lett ha bikket over i sentimentalitet og ren syting. Men det gjør aldri det. Sorgen og sinnet Elin føler berører også leseren, fordi det oppleves som sant og relevant. […] Boken er tilegnet alle alenemødre, men den kan varmt anbefales til alle mødre (og fedre), alene eller ikke.»

Ingebjørg Liland, Nordnorsk Magasin

Om Du vet ikke hvem jeg er:«Sterkt og godt om rotløshet og tilhørighet»

Ingvild Bræin, Klassekampen

Om Bare mamma som er Gud: «Som barndomsminnekatalysator fungerte boka også veldig fint. Jeg er født samme år som forfatteren, og det var mange situasjoner og stemninger jeg kjente meg igjen i. Nyborg er flink til å beskrive følelser uten at det blir for påtrengende eller for overtydelig.»

Solgunn Solli, Altaposten

Om Bare mamma som er Gud: «Troverdig barndomsskildring […] Det har blitt en personlig, tett, var og skarpskåret jeg-roman.[…] Språklig og kompositorisk fungerer romanen svært godt. Jeg har tro på denne debutanten.»

Finn Stenstad, Tønsbergs Blad

Om Bare mamma som er Gud: «Moden debutant […] Men i takt med skiftende årstider modnes Elins blikk, og bildet nyanseres. Denne vridingen, i Elin og historien, er elegant og fint gjort. Bare mamma som er Gud er en jordnær, varm og vond debutroman om to livstrøtte voksne. Og i klem mellom dem: Et bekymret barn.»

Maya Troberg Djuve, Dagbladet

Om Bare mamma som er Gud: «Forfatterens innlevelse i barnesinnet, barnets følsomhet og "ulogiske" tankesprang, er imponerende sett og uttrykt. Alt er skuet med Elins øyne, og den impresjonistiske jeg-fortellingen med dirrende billedbruk formelig drar leseren med seg.»

Terje Stemland, Aftenposten

Om Bare mamma som er Gud: «I korte, fragmentariske og episodiske impresjoner registrerer elleveåringen oppvakt, følsomt og detaljmettet sine omgivelser, familielivet og forholdet mellom de voksne.[…] et finstemt barneportrett, en sanselig og leseverdig opplevelse.»

Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

Om Bare mamma som er Gud: «Det er bare én ting å si om denne boka, og det er at den må leses. Jeg håper forfatteren skriver mer i fremtiden, for hun har en helt egen stemme.»

Rannveig Marit Mindresunde, Bokavisen

Til toppen

Om forfatter

Line Merethe Nyborg (f.1969) er fra Bardu i Troms, og debuterte i 2010 med romanen Bare mamma som er Gud. Her møter vi ungjenta Elin, som også er tilstede i de frittstående oppfølgerne Du vet ikke hvem jeg er (2012) og For deg, for deg alene (2015). Romanen Det andre barnet kom ut høsten 2017. Hund som ser ned er Nyborgs femte roman.

Nyborg har høstet god kritikk for sine bøker, og for Du vet ikke hvem jeg er fikk hun Havmannprisen i 2012 for beste skjønnlitterære bok med nordnorsk tilknytning.