Autostory (Heftet)

Et essay om hvordan automatisering forandrer journalistikken

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 96
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202494155
Kategori: Journalistikk og mediefag og Fagbøker
Fag: Journalistikk, Mediefag
Nivå: Akademisk
Omtale Autostory

Nå kommer robotene for fullt inn i journalistikken. Referatene fra den norske eliteserien i fotball produseres av en robot. Dekningen av resultatutviklingen for børsnoterte selskaper i USA leveres av en robot. På nettet kan robotgenerert innhold i næringsliv, sosiale medier og reklame telles i milliarder.

Blir journalistene overflødige som følge av kunstig intelligent programvare? Eller vil mer bruk av smart automatisering vise vei for hvordan menneske og maskin sammen kan utvikle et fag og en samfunnsoppgave i en spennende fremtid? I Autostory tar forfatterne opp disse og en rekke andre spørsmål om robotisering av journalistikken og inntoget av flere programmerere og ingeniører i redaksjonene.

Til toppen

Flere bøker av Magne Soundjock Otterdal og Geir Terje Ruud:

Anmeldelser Autostory

«Selv om essayet peker mot noe forskning på feltet, kunne det vært dratt flere veksler på teorier om teknologisk utvikling. Forfatternes ståsted og bakgrunn er bransjenær, på godt og vondt. Mest godt, når alt kommer til alt.»

Tormod Utne, Norsk medietidsskrift 1/2018

«De to nordmænds pointe er, kort fortalt, at nok kommer robotterne også til at spille en rolle i journalistikken. Men de gør det på en måde, der frigiver journalistiske ressourcer til andre ting, der giver mere mening for os mennesker at lave.»

Lars K. Jensen, journalisten.dk

«Essayisterne leverer ikke svarene, men identificerer de dilemmaer, som det er værd at forholde sig til.»

Ulla Bechsgaard, journalisten.dk

«Auto­story veks­ler mel­lom å være gans­ke selv­sagt til å være gans­ke pro­vo­se­ren­de. Det pekes på man­ge områ­der der jour­na­lis­ter, stu­den­ter eller andre kan gå inn og ska­pe noe, uten å for­kla­re hvor­dan eller om det i det hele tatt er tek­no­lo­gisk mulig. Det­te er for­fris­ken­de og hen­ger fint sam­men med det opti­mis­tis­ke per­spek­ti­vet teks­ten har.»

Eirik Stavelin, voxpublica.no

«Herrene Otterdal og Ruud har skrevet et fascinerende og sobert essay om de muligheter og begrensninger som ligger her i dag og foran oss.»

Bård Borch Michalsen, medier24.no

Til toppen

Om forfatter

Magne Soundjock Otterdal (f. 1960) er redaktør av Oslo Business Memo, som han var med på å starte i 2010. Han var tidligere journalist, desksjef, korrespondent og redaksjonssjef i Dagens Næringsliv (DN) fra 1981 til 2009, tre tiår hvor han var tett involvert i utviklingen av avisen. Otterdal er med-gründer av Oslo Media House.

Geir Terje Ruud (f. 1963) var med på ti års kontinuerlig forbedring og vekst på VG Nett før han i 2008 ble digital sjefredaktør i Ekstra Bladet i Danmark. Fra 2013 har han arbeidet som rådgiver for medieselskap, på jakt etter den digitale fremtid. Ruud er med-gründer av og styreleder i Oslo Media House.