Asterios Polyp (Innbundet)

Forfatter:

Jens E. Røsåsen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Asterios Polyp
Oversatt av: Røsåsen, Jens E.
ISBN/EAN: 9788202348779
Kategori: Tegneserier og grafiske romaner
Omtale Asterios Polyp

Asterios Polyp er middelaldrende, passe suksessrik arkitekt og lærer, estetiker og kvinnebedårer. Livet hans snus opp ned når hans leilighet i New York går opp i flammer. Han forlater storbyen og flytter til en liten by i hjertet av Amerika. Men hva handler denne ”flukten” egentlig om?

Underveis i fortellingen som beveger seg mellom fortid og nåtid, begynner vi å forstå denne pussige, men fascinerende karakteren, og hvordan han har blitt som han er. Vi møter også Hana: en søt, smart, første-generasjons japansk-amerikansk kunstner som Asterios hadde skapt seg et godt liv med. Men nå er hun borte. Gjorde Asterios noe for å drive henne vekk? Hva har skjedd med henne? Er hun i det hele tatt i livet? Alt vil bli besvart etter hvert.

I mellomtiden er vi fengslet av Mazzucchellis usedvanlig fantasifulle verden med briljant frambrakte eksentrikere, skarpe observasjoner av sosiale koder og kunnskapsrike skildringer av alt fra designteori til menneskelig erkjennelsesfilosofi.
Asterios Polyp er blitt beskrevet som David Mazzucchellis mesterverk: en stor, amerikansk tegneserieroman.

David Mazzucchelli har laget tegneserier hele livet. Han er tidligere mest kjent for sine samarbeidsprosjekter: Med Frank Miller på nyskapende Batman-historier og med Paul Karasik på en adapsjon av Paul Austers roman Glassbyen. I 1991 begynte han å utgi egen historier i Magasinet Rubber Blanket. Etter det har hans kortere serier blitt utgitt i bøker og magasiner verden over. Asterios Polyp er hans første tegneserieroman. Eisner-prisen er tegneserienes Oscar eller Nobel om du vil. David Mazzucchelli fikk tre for Asterios Polyp i 2010: Beste grafiske album, beste forfatter/artist og beste teksttegner. Han fikk også tre prestisjetunge Harvey-priser: Beste grafiske album, beste teksttegner og beste enkeltutgivelse.

Til toppen

Anmeldelser Asterios Polyp

"Smart, vakker og godt fortalt moderne kjærlighetshistorie (...) Ved å kombinere flere ulike tegneteknikker lar Mazzucchelli streken bli en egen fortellerstemme som bidrar til å kommentere forholdet mellom personene i boken. Resultatet er en historie som er både smart og rørende, og så spesiell i uttrykket at den blir værende hos leseren lenge."

 
Walter N. Wehus, Bergens Tidende

"... dette er blitt en fascinerende fortelling som sitter i leseren lenge etterpå. Og gjør at denne tegneserieromanen tåler å bli lest - mange ganger."

Harald Fossberg, Aftenposten

00-tallets beste?

"Verdens mest gjennomtenkte tegneserie. Med Asterios Polyp har David Mazzucchelli skapt en overveldende tegneseriekonstruksjon, som bør stå som forbilde for tegnere i lang tid framover."

Erle Marie Sørheim, Dagbladet

"Asterios Polyp har blitt en fortelling om mekanismene i et kjærlighetsforhold. En bok med kloke betraktninger om kunst, ærgjerrighet og storbykultur, samt et vell av anekdoter som alene er verdt hele romanen. (...) Asterios Polyp er en bok man leser ferdig i ett strekk, en bok man savner med det samme."

Simon Stranger, Ny Tid

Mesterlige metaverk

"Mazzucchellis tegninger henter det beste fra karikeringen i japansk manga, europeiske seriers rene linje, variert amerikansk sidelayout og impulser fra de gamle wood cut novels - billedfortellinger som er tegneserieromanens forløper. Det er stor seriekunst, samtidig som eksperimentelle stilgrep gjør oss bevisst på hvordan tegneserien forteller."

Morten Harper, Dagens Næringsliv

Deilig dualisme

"Boka byr på en leseopplevelse som kanskje krever litt mer av leseren enn mange andre «grafiske romaner», men det er heller ikke uten grunn at den anses som en av de aller beste i sjangeren fra de siste åra."

Snorre Bryne, Dagbladet

Til toppen