Arendal før kjøpstaden (Innbundet)

fram til 1723

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 392
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202566647
Kategori: Historie og Historie, religion og filosofi
Fag: Historie
Nivå: Akademisk
Omtale Arendal før kjøpstaden

Boka tar for seg historien fra de første menneskene kom til distriktet rundt dagens Arendal da isen trakk seg tilbake for om lag 12 000 år siden, og frem til Arendal ble en kjøpstad i 1723.

Til Øyestad, Hisøy, Flosta, Tromøya og Austre Moland kom nyvinninger tidlig. Det gjelder den første bosetningen for 11 000 år siden, jordbruket for 3000–4000 år siden, kristningen for 1000–1100 år siden, og handelsrevolusjonen på 1500- og 1600-tallet. Nye funn etter steinalderboplasser bekrefter at de første menneskene fant ressursrike områder i bygdene rundt dagens Arendal by. Arkeologiske funn som gullringen fra Løddesøl vitner om at stor rikdom og makt kunne oppstå her alt i romertiden. Gravfunn forteller at hedendom var på tilbakegang så tidlig som på 900-tallet. I perioden 1650–1723 ble arendalsområdet det nest største sjøfartsdistriktet i Norge, og fra 1681 etablerte Lauritz Pedersen Brinch sammen med to familier i Arendal et mektig dynasti på grunnlag av trelasthandel og kontroll over et stort omland. I 1723 fikk Arendal status som kjøpstad etter lang tids kamp med Kristiansand.

Til toppen

Et nytt praktverk om Arendals historie utfyller og utvider vår forståelse ikke bare av denne byens, men også hele landsdelens historie.
Jo van der Eynden, Fedrelandsvennen 29. januar 2019

Du vil kanskje også like

Anmeldelser Arendal før kjøpstaden

«Et nytt praktverk om Arendals historie utfyller og utvider vår forståelse ikke bare av denne byens, men også hele landsdelens historie.»

Jo van der Eynden, Fedrelandsvennen

Til toppen

Intervju

– Arendal er indrefileten i norsk byhistorie
Les intervju med Knut Dørum på forskning.no

Til toppen

Om forfatter
Eirin Holberg (f. 1972) er cand.philol. (2000) og stipendiat ved Nord Universitet. Ho har skrive jernalderhistorie i store bokverk, som Helgelandshistoria, Nordlandshistoria og Telemarkshistoria.

Knut Dørum er professor i historie ved Universitetet i Agder. I senere år har hans virkefelt i stor grad vært innenfor tidlig moderne og moderne politisk historie. Dørum har vært med i Demokratiprosjektet ved Universitetet i Oslo, og står bak en rekke publikasjoner om folkelig politisk kultur og demokratiutvikling.