Apefjes (Innbundet)

Serie: Apefjes 1

Forfatter:

Sigbjørn Lilleeng (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 248
Illustratør: Lilleeng, Sigbjørn
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie:
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788202339333
Kategori: Ungdomsromaner
Alder: 12 - 16
Omtale Apefjes

Martin og moren er stadig på flyttefot. Han rotløs i forhold til venner, skole og fritid. Apefjes er en sjangerblanding mellom roman og tegneserie. Det er en spenningsfortelling som tar deg inn i Martins innerste tanker og høyt over byens skyskrapere.

Kåret til Årets best tilrettelagte bok av Grafill.

Til toppen

Flere bøker av Tor Erling Naas:

Anmeldelser Apefjes

Samarbeid i særklasse

"Det kler det doble formatet godt, Naas og Lilleeng har dratt litt av superheltuniverset inn i ungdomsromansjangeren. Naas består også «forfatterprøven » med glans, hans Martin snakker et forfriskende troverdig ungdomsspråk, samtidig som teksten også byr på en rekke skildringer en voksenroman verdig. Lilleengs tegninger hever seg over enhver kritikk. Han har videreført stilen fra Nebelgrad Blues, men her er han enda mer ekspressiv og eksperimentell. Lærer'n Baloo ligner ubønnhørlig sin navnebror fra Jungelboken, uten at han kun blir en karikatur, og den tøffe jenta Lili oser attitude med de største øynene vestenfor manga. [...] for en gangs skyld [var det] med lettelse jeg leste ordet «Fortsettes... » på siste side. Bok to kommer ikke før neste høst, men jeg er temmelig sikker på at de vil klare å innfri forventningene da også, selv om de nå er enda høyere."

Erle Marie Sørheim, Dagbladet

Familiehemmeligheter

"«Apefjes» er blitt akkurat så bra som det var grunn til å håpe på når to av landets fremste serieskapere slo seg sammen. [...] Martins situasjon er ekstrem og fri fabulering, men lengslene, redslene og savnet hans er allment. «Apefjes» er en flott outsiderfortelling, både rørende og fartsfylt. Forfatter Tor Ærlig og tegner Sigbjørn Lilleeng er erfarne tegneserieskapere, men gjør her en ny vri: boken veksler mellom prosakapitler og tegneseriesekvenser. «Apefjes» er et godt eksempel på en tiltagende trend der fortellermåter fra prosa, billedbøker og tegneserier blandes i nye formater. Tegneseriene og tekstene utfyller hverandre. Prosateksten er en slags dagbok som gir god forståelse av personligheten hans og lar oss oppleve det som skjer med Martins ord. De mest handlingsorienterte partiene er fortalt som tegneserie. [...] Vekslingene mellom den subjektive teksten og den objektive fortellerformen i tegneseriene gir boken fin rytme. [...] Boken har stemningssterke bybilder fra Oslo, med lokaliteter som Oslo S, Tøyensentret og nyskapningen «Thon Tower»."

Morten Harper, Dagens Næringsliv

Store myter møtes

"Det er et godt tegn at jeg er sulten på mer når jeg er ferdig med denne boken. Mer om hvordan det går med Martin (13), mer om hvordan ideen oppsto og forfattersamarbeidet forløp. Heldigvis kommer det en fortsettelse. [...] Når jeg begeistret lukker boken etter 245 sider har jeg møtt flere av de grunnleggende mytene i populærkulturen: drabantbyungdommene uttrykker seg gjennom tagging, Martins superegenskaper skyldes et medisinsk eksperiment gjort av onde russiske menn, slemme rikinger stjeler en skatt som hører hjemme i jungelen og Martin finner spor etter sin far på en bortgjemt minidiskspiller. [...] Naas har gjort et flott arbeid med å flette alle disse moderne mytene sammen til én helhetlig fortelling."

Morten Haugen, Aftenposten

"Selve historien er litt for målgruppespesifikk til at det føles riktig å dytte tommelen i den ene eller andre retningen, men tegnemessig er det flotte saker. Lilleeng har tonet ned Brian Lee O'Malley-påvirkningen en smule, og smeltet den sammen med sine post-Paul Pope-ske tendenser. Resultatet er et produkt som visuelt sett lover særdeles godt for fremtiden."

Aksel Kielland, NATT&DAG

"Denne gangen fant jeg gull og det med noe så sjeldent som en norsk tegneserieroman [...] Boka er spennende og lettlest, og dette er helt klart en bok som kan være med på å øke leseglede og ikke minst leselysten hos ungdommer. [...] I en tegneserieroman skal tekst og bilder utfylle hverandre, og det gjør det absolutt her. Jeg syns at tegningene er sterkest, det er de som sitter igjen på netthinna når boka er ferdiglest. Men det betyr ikke at teksten er dårlig, for det er den langt ifra. Men bildene gir oss det lille ekstra, det som gjør at dette er gull."

 
Solgunn Solli, Altaposten

"Jeg synes boka var veldig spennende. Boka er veldig spesiell fordi det er en blanding av tegneserie og vanlig bok. De som har skrevet boka, Tor Erling Naas og Sigbjørn Lilleeng, er kjente tegneserieforfattere."

Jenny Sivertsen i 6A, Gjengangeren

Til toppen

Bøker i serien