Anna Maria Harm (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 200
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202380502
Kategori: Romaner
Omtale Anna Maria Harm

Peter Sercks siste roman er en poetisk beretning om den unge kunstfotografen Anna Maria Harm og det uavklarte kjærlighetsforholdet hun har til sin aldrende gallerist. Han lider under sin frykt i møte med hennes nye, uhyggelige fotografier, som han nølende bestemmer seg for å stille ut. Disse er forbudt ifølge norsk lov; de viser døde mennesker, og minner ham om et selvmord han i ettertid har bebreidet seg at han ikke maktet å forhindre. Samtidig uroer det ham at Annas eneste venninne er suicidal, og vil filme sitt selvmord for å bli berømt etter sin død, noe han forsøker å forhindre ved å gi henne sjansen til å stille ut i hans galleri. Slik blir han trukket stadig lenger inn i en livssituasjon som han i stigende fortvilelse forsøker å beherske, og som det etter hvert viser seg at det lidenskapelige forholdet til den unge Anna ikke kan råde bot på.
Anna Maria Harm er en intens moderne roman som gir innblikk i menneskesinnets irrganger og i noen av samtidskunstens ubehagelige problemstillinger.

Til toppen

Andre utgaver

Anna Maria Harm
Bokmål Ebok 2012

Flere bøker av Peter Serck:

Anmeldelser Anna Maria Harm

Det er i det hele tatt noe unorsk ved Serck, som skriver med autoritet og forfriskende annerledes. I en sømløs, men avansert lag-på-lag-teknikk drives romanen fram gjennom en stadig utforskning av eksistensielle spørsmål og interessante perspektiver på den grenseoverskridende samtidskunsten, det tilbakevendende temaet skjønnhet og død, alle tings forgjengelighet, memento mori; menneskets vilkår – og dets ansvar. Anna Maria Harm er slik et verdifullt tilskudd til dette viktige, i norsk sammenheng enestående og etter hvert omfangsrike forfatterskapet.

Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

Til toppen

Om forfatter

Peter Serck er født i 1957 og bor i Oslo. Serck debuterte med romanen Leieboeren i 1982 og har siden debuten utgitt en lang rekke romaner, den siste er Mot mørket (2020). Forfatteren er en av de fremste videreførererne av den «klassiske», eksistensialistisk orienterte modernismetradisjonen.

Peter Serck utforsker ofte mennesker som er lenket fast til, eller har lenket seg fast til, en tilværelse de føler seg fremmede i.

Peter Sercks forfatterskap er preget av en vilje til å utforske de kompliserte og utfordrende sammenhengene (eller dissonansene) mellom den objektive virkeligheten, subjektet og språket vi bruker for å gripe vår egen eksistens. Hva skjer med oss når koblingene mellom det ytre og det indre forstyrres?