Amulett (Innbundet)

Forfatter:

Kristina Solum (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 176
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Amuleto
Oversatt av: Solum, Kristina
ISBN/EAN: 9788202619305
Kategori: Romaner
Omtale Amulett

Amulett av Roberto Bolaño er en bok som på mange måter forteller om hva som gikk galt i Latin Amerika i 1968 og fremover, inkludert kuppet mot Allende, men også om hvordan de unge som vokste opp på den tiden etter hvert skal bli til det nye håpet for kontinentet. Og at disse «spøkelsesungdommens» kampsang er en sang som handler om deres mot, glede og begjær. Og denne sangen er deres amulett.

«Dette blir en uhyggelig historie. Det blir en detektivhistorie, en hardkokt grøsser. Selv om det ikke vil virke sånn. Det vil ikke virke sånn, fordi det er jeg som forteller. Det er jeg som snakker, så det vil ikke virke sånn. Men egentlig er det historien om en grusom forbrytelse.»

Hun som sier dette er AuxilioLacouture: Den meksikanske poesiens mor. Høyreist, tynn, blond, hun som ble kjent som den eneste personen som sto i mot militærets overtagelse av universitetet i 1968. Hun gjemte seg på dametoalettet i 12 dager. Mens hun venter inne på do, uthungret, begynner hun å minnes sitt liv og tenker på tennene hun har mistet, på vennene, poetene, men snart befinner hun seg i en underlig tilstand, i et slags merkelig, kaldt landskap og i lugubre barer der «Sjelens mørke natt tar seg gjennom Mexico bys gater og feier alt med seg.» Samtidig som hun kravler rundt på toalettets måneopplyste flisegulv.

Til toppen

Boken bekrefter at Roberto Bolaño fortjener sitt ry som en av de fremste forfatterne i sin generasjon.
Bergens Tidende

Andre utgaver

Amulett
Bokmål Ebok 2020
Anmeldelser Amulett

Endelig kan du lese denne temmelig absurde boken på norsk 08.05.2020

«LESERE SOM LIKER forfatterrebeller som våger å gå sine egne veier, vil ha stort utbytte av «Amulett». Lesere som liker forfatterrebeller som våger å gå sine egne veier, vil ha stort utbytte av "Amulett".»

Boken bekrefter at Roberto Bolaño fortjener sitt ry som en av de fremste forfatterne i sin generasjon.Boken bekrefter at Roberto Bolaño fortjener sitt ry som en av de fremste forfatterne i sin generasjon.«Boken bekrefter at Roberto Bolano fortjener sitt ry som en av de fremste forfatterne i sin generasjon.»
LESERE SOM LIKER forfatterrebeller som våger å gå sine egne veier, vil ha stort utbytte av «Amulett». LESERE SOM LIKER forfatterrebeller som våger å gå sine egne veier, vil ha stort utbytte av «Amulett».

 
Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

Til toppen

Om forfatter

Roberto Bolaño (1953-2003) var født I Santiago, Chile. Han flyttet som femtenåring med familien til Mexico hvor han ble trotskist og journalist. I 1973 dro han tilbake til Chile og ble med i Allendes parti og ble satt i fengsel en uke etter militærkuppet. Deretter reiste han til El Salvador og tilbake til Mexico hvor han og en gruppe venner omtalte seg som infrarealister og drev litterær geriljavirksomhet i form av å utgi provoserende tidsskrift og rope ut egne dikt på etablerte forfatteres tilstelninger.

Han flyttet etter hvert til Spania hvor han hadde diverse strøjobber og skrev poesi. I 1998 kom Ville detektiver ut på spansk og året etter fikk han den prestisjefylte Herralde & el Rómulo Gallego prisen, regnet som den latinamerikanske nobelprisen (García Márquez og Vargas Llosa er blant tidligere vinnere). Da han døde av leversvikt i 2003 var han etablert som en av de ledende forfatteren i den spansktalende verden. Boken som regnes som hans hovedverk, 2666, ble utgitt ett år etter hans død og da den kom på engelsk fire år senere, var den årets litterære begivenhet.