AMCAR (Innbundet)

En fortelling om stil, stuk og skamsvidd gummi

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 224
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202459581
Kategori: Kulturhistorie
Omtale AMCAR

Norges beste bilskribent slipper seg her løs i en ellevill fråtsing i amerikansk maksimalisme der vi gleder oss over innsikt i lyden av en V8-motor og visuelle dypdykk i ikoniske modeller, inkludert lakk-, stoff og lærkataloger. Her kan AMCAR-befolkningen nyte den beste bilpornoen Norge har sett, designet av prisbelønte Stéphanie Dumont.

Karl Eirik Haugs prosa er alltid kunnskapsbasert og på et høyt litterært nivå. Fra første side beveger pila seg inn i rødfeltet på turtallsmåleren. Her er en full-size oversikt over tekniske, estetiske og sosiologiske markører for nordmenns interesse for amerikanske biler. Boka gjør stas på gullalderen for amerikansk bilproduksjon i perioden 1950-1970.

Til toppen

Om forfatter
Stéphanie Dumont er tidligere fransk mester i lengdeløp på skøyter, samt deltager i EM, VM og OL. Hun tok universitetsutdannelse i idrettsfag i Paris før hun skiftet beite og utdannet seg som Art director i Oslo. Innenfor det norske reklamefaget gjorde hun lenge rent bord i Gullblyanten, blant annet for kunder som Mercedes-Benz, Dagbladet og Turistforeningen. I 2001 startet hun magasinet Carl’s Cars sammen med Karl Eirik Haug. Bladet har hentet hjem en rekke internasjonale utmerkelser for formgivning, som «Outstanding achievement» i London i konkurransen D&AD. Pariserinnen synes fortsatt – etter mange år i Norge – at biler med småbulker er de peneste.

Karl Eirik Haug gikk som liten rundt med sekk og sanket bilbrosjyrer hos bilforhandlere mens andre unger spilte fotball. I hele sitt voksne liv har han vært fullt engasjert i bil. I 2001 startet han eget engelskspråklig bilmagasin, Carl’s Cars, sammen med Stéphanie Dumont. Carl’s Cars vakte internasjonal oppsikt fra starten og har fått en rekke utmerkelser, som gull i kategorien Magazine of the Year i USA (The Society of Publication Designers). Siden 2006 har han skrevet fast om bil i Dagens Næringsliv/D2 og kommenterer jevnlig om bil på radio og bidrar med skråblikk på bil i en rekke publikasjoner i inn- og utland. Han har en spesiell svakhet for biler med minst fem feil.